Kell-e gyalogátkelőhely?

Kedves tököli közügyek iránt érdeklődők!

Néhány hete felmerült a Facebookon, hogy Tökölön a fő útvonalakon nagy a gyorshajtás. Akkor írtam, hogy számomra teljesen érthetetlen, hogy egy tízezer lakos feletti városban mindössze kettő felfestett gyalogátkelőhely van. Egy kedves ismerősöm úgy tájékoztatott, hogy az önkormányzat kezdeményezései az illetékeseknél sorra meghiúsultak. Utána jártam a dolgoknak és egy vitára illetve javaslattételre kérem a Tököl iránt érdeklődőket, fejtsék ki véleményüket a fentiekről és várom javaslataikat.zebra2

  1. levél a tököli önkormányzat felé!

Kérdés: Várható-e Tököl város útjain forgalmi adatok figyelembevételével egységes gyalogátkelőhelyek biztosítása, felfestése és kitáblázása?

Válasz:zebra5

  1. levél Magyar Közút Nonprofit Zrt Kommunikációs osztály felé !

Tisztelt Útinform Illetékes!

2016.10.06.án az alábbi levelet küldtem Önöknek.

Tököl városában mindössze két festett gyalogátkelőhely van a fő útvonalakon, holott jóval többre lenne szükség. A településen áthaladó óriásra megnövekedett forgalom, a gyorshajtás indokolná több helyen a gyalogátkelő felfestését. Tisztelettel arra kérem Önöket, tájékoztassanak, ki kezdeményezhet gyalogátkelő felfestést, annak költségeit kinek kell állni, milyen módon lehet elérni ennek megjelenését, mert a lakosság tűrés  küszöbhatárát elérte a felvázolt probléma.

Várom megtisztelő válaszukat!                                                      Pletser József

zebra-3

 

A Magyar Közút válasza:

A 20/1984. (XII. 21.) az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló KM rendelet szerint a gyalogos átkelőhelyek kijelölése (díjköteles) hatósági intézkedéssel történik, melyet az érdekelt önkormányzatnak, mint a lakosság képviselőjének kell kezdeményeznie a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségénél (1141 Budapest, Komócsy u. 17-19.). A megkeresésben indokolni kell a kért intézkedést, és igazolni kell a kijelölés feltételeinek teljesülését, illetve a hiányosságok megszüntetésére vonatkozóan nyilatkozatot kell tenni. Figyelembe kell venni a gyalogos- és gépjárműforgalom nagyságát, a gyalogos forgalom biztonságát, a gyalogosok áramlási irányát, az út és környezetének kialakítását.  Az Önkormányzat feladata az adott út-keresztmetszeteknél a gyalogos forgalom számlálásának elvégeztetése: a hét három különböző napján legalább 1-1 órán keresztül (csúcsidőszakban) kell a keresztirányban áthaladó gyalogosokat megszámolni és az adatokat dokumentálni.

A hivatkozott rendelet 2. §-ának (5) bekezdése szerint az Önkormányzatnak kell gondoskodnia a gyalogos-átkelőhelyek megvilágításáról, a gyalogos-átkelőhelyhez vezető szilárd burkolatú járda, a gyalogút, a kerékpárút és gyalogos-felállóhely, a kiemelt szegélyen vagy padkán kívüli gyalogos korlátok, az egyéb gyalogos biztonsági berendezések létesítéséről és fenntartásáról. A kijelölést követően engedélyezési szintű tervdokumentáció benyújtásával meg kell kérni a közútkezelői hozzájárulásunkat. Kérjük, a fentiekben foglaltak szerint kérésével az illetékes Önkormányzat felé forduljon. Továbbiakban felmerülő észrevételeivel, kérdéseivel kapcsolatban állunk rendelkezésére.

 Üdvözlettel: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztály

Weboldal: www.kozut.hu

Facebook: www.facebook.com/MagyarKozut

 

zebra4

A küldött levelet megköszöntem és tájékoztatásul nyilvánosságra hozom.

A fent levelek ismeretében világos a teendő. Véleményem szerint a tököli önkormányzat késésben van, mert mindössze két kereszteződést tervez. Tehát a Magyar Közút felé még nem ment el a kérés, mivel ennek valószínűleg anyagi kihatása van. Több tököli lakóval beszélve, úgy tűnik, a kettő kevésnek bizonyul. Véleményünk szerint szükséges lenne gyalogátkelő a Fő utcai óvodánál a kanyar miatt is. Szükség lenne a polgármesteri hivatal és a templom előtt is. Szükség lenne a József Attila utcában a Piactérnél és a Csépi úti átmenetnél, továbbá az Iskola u.-Kölcsey u. kereszteződésnél. De szükség lenne a Ledina utca és a sínek között, továbbá egy vasúti átjáró is. De szükség lenne az Állomás utcában az Aradi út felé. De bizonyára vannak még fontos helyek. Ennek feltárását, vagy az általam felsoroltak törlését kérem Önöktől, hogy kérésünket az illetékesek felé továbbíthassam, továbbíthassuk. Fontos kiemelni, hogy az egyes utak fő közlekedési utak, mások belső utak, melyek egyaránt védelemre szorulnak.

2016-11-16

.                                                                                             Pletser József

 

zebra

 

 

Facebook hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Kell-e gyalogátkelőhely?” bejegyzéshez

  1. Az iskola az Aradi u. -ban van, a Hév állomást és buszmegállót is figyelembe véve nagy szükség van itt is gyalogátkelő valamint iskolások jelzésére. Kérem ezt az Önkormányzat vegye figyelembe a gyerekek biztonságos átkelése miatt továbbá reggelente nagy itt az autós forgalom mivel sok gyermeket a szülei autóval hoznak az iskolába és utána mennek tovább a munkahelyükre. Mindenképpen szükséges egy sebességet korlátozó tábla is, mert néhányan 50 km -es sebességnél is gyorsabban repesztenek az utcában. Érsek Józsefné Aradi u. 69.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.