Városirányítás értékek vagy érdekek mentén?

Talán az országban egyedülálló – de biztosan nem gyakori – összetételű ” hallgatólagos ” nagykoalíció irányítja Tököl városát. Kereszténydemokrata, polgári, és radikális jobboldali pártok és szabadelvű, egyesület által támogatott, és mandátumot nyert képviselők és a polgármester révén.Azt is érdemes megvizsgálni, hogy ez a számunkra furcsa és szokatlan nagykoalíció ÉRTÉKEK vagy ÉRDEKEK mentén jött- e létre. Nézzük meg külön, külön, milyen értékeket képviselnek, milyen eszmerendszert vallanak azok a szervezetek, melyek nevében és támogatásával megválasztott képviselőik,  ezt a ” hallgatólagos ” nagykoalíciót létrehozták.

KERESZTÉNYDEMOKRÁCIA: olyan politikai irányzat mely a KÖZJÓT a demokrácia révén, a minden emberhez szóló evangéliumi üzenetből merített keresztény elvek szerint akarja SZOLGÁLNI. Legfontosabb elvei a személyesség (perszonalizmus), kölcsönös kisegítés    (szubszidiaritás) és a szolidaritás.

POLGÁRI ÉRTÉKEK: A polgár az az ember, aki saját lábán áll. Aki dönteni tud, s vállalja döntéseinek következményét, tehát tudja, mi a FELELŐSSÉG. Felelős önmagáért, a családjáért, a közösségéért, a nemzetéért. E felelősségérzet közéleti tájékozottságra és közéleti bátorságra sarkalja, ezért ÉRDEKEI és IGAZA mellett KIÁLL. A polgár nem akar túl nagy hatalmat, túl erős befolyást birtokolni, nem vágyik uralkodni, irányítani, manipulálni másokat. A polgár betartja a szabályokat, jog és törvénytisztelő. Elutasítja az elnyomó gőgöt és a szolgai alázatot is. Kövér László szerint ” Az igényesség, a mértéktartás, a közösség, a nemzet, a haza szolgálata alkotják a polgári Magyarország fundamentumát. “A fiatalok feladata pedig ezek korszerű értelmezése.

JOBBOLDALI RADIKALIZMUS: képviselői a fennálló társadalmi rendszer vagy annak valamelyik szegmensének gyökeres, következetes akár a szélsőségekig elmenő átalakításának a hívei. Véleményük szerint a bajok megszüntetéséhez a szabályok, a rendszer következetes átalakítása szükséges. Nem elég, ha a felmerülő gondokon alkalmilag segítenek, és közben nem orvosolják a bajokat, mert így a baj MEGISMÉTLŐDHET.

SZABADELVŰSÉG, LIBERALIZMUS: a személyes szabadság, a törvény előtti egyenlőség, és a szabad gondolatok spektrumát jelentő eszmerendszer, mely az egyén szabadságát jelöli meg, mint a legfontosabb politikai célt. Képviselői úgy gondolják, hogy a széttartó egyéni szándékok és tettek szövevényéből, a sok egyéni érdek a KÖZJÓ növekedéséhez vezet, ha senki nem lophat, vagy nem alkalmazhat kényszert másokkal szemben, és a kellő információ és igazságszolgáltatás rendelkezésre áll mindenki számára.

Ne zárjuk ki, annak a lehetőségét, hogy elméletileg létrejöhet értékek mentén ilyen összetételű nagykoalíció is, ha súlyos problémákat, gondokat kell megoldani. De az ilyen helyzetekben a közös döntések meghozatalát minden esetben szakmai és ideológiai viták előzik meg, melyeken kialakul a mindenki számára vállalható álláspont. Akár úgy is, hogy valaki külön véleményt fűz a közös döntéshez.

A Tököli képviselők esetében – a testületi ülések jegyzőkönyveiből kiderül, hogy itt semmi olyasmiről, mint vita, akár szakmai, akár ideológiai, nincs szó. Itt minden döntés egy – két kivételtől eltekintve, mindig egyhangú. Megfogalmazhatjuk azon álláspontunkat, hogy ez esetben nem ÉRTÉK alapú együttműködésről van szó, hanem valami egészen másról.

Miért gondoljuk mindezt?

Mert nem tapasztaltuk, hogy a kereszténydemokrácia értékrendjét valló képviselőink szót emeltek volna a közjót szolgáló önkormányzati intézményrendszer (helyi orvosi ügyelet, helyi közétkeztetést biztosító konyha, öregek napközbeni ellátását biztosító intézmény, stb.) leépítése ellen.

A polgári értékrend vallói  nem emelnek szót egy olyan a függőségi viszonyra épülő irányítási modell ellen, ahol a képviselők a munkáltatói a polgármesternek és a polgármester a munkáltatója jó néhány képviselőnek és bizottsági tagnak. Nem tűrnék, hogy a polgárok közérdekű kérdéseikre ne kapjanak választ. És azt sem, hogy a helyi önkormányzati lapon keresztül manipulálni lehessen a polgárokat.

És azt sem értjük, hogy a jobboldali radikalizmus értékrendjét valló képviselőt nem zavarja az a rossz gazdasági modell, és nem kíván rajta gyökeresen változtatni, mely  mindig csak újabb és újabb hitel felvétellel tudja fenntartani magát.

A szabadelvű képviselőknél nem verte ki a biztosítékot, hogy az önkormányzat rendeletileg korlátozta a szabad véleménynyilvánítást. Sőt meg is szavazták a helyi rendeletet.

Úgy véljük, nem járunk messze az igazságtól, ha ismételten kijelentjük, ez a különleges és furcsa nagykoalíció, egyéni érdekekből, a hatalom megőrzése és megtartása érdekében spontán jött létre.

Kérdezzük vajon érdekel ez ma valakit Tökölön? Reméljük igen. Vagy jól van-e, hogy az itt élők unokáinak  adója is a felvett hitelek törlesztésére és kamataira fog menni, hacsak az önkormányzat segélykérésére a kormány nem ad támogatást? Tényleg, ennyire közönyös lenne a település és nem akadna olyan ember, aki felajánlja segítségét és tudását egy tisztességes jobb világ megteremtésének elősegítéséért?  Nem hisszük. Vagy azt feltételezik egyesek, hogy a bírálókat, a település  életképes  fejlődéséért aggódókat nem Tököl szeretete vezérli?  Vagy tényleg úgy gondolják, dugjuk fejünket a homokba és ne vegyünk tudomást a minket körülvevő világról?

És vegyük tudomásul, hogy azokra kell építeni  Tököl jövőjét, akik azt kívánják, hogy gondoskodjanak róluk. A megélhetésükről, a biztonságukról, a jövőjükről. Hogy vezessék őket. Mint látható, ez csak ideig, óráig lehetséges és csak HITELBŐL. Ez a modell már a 80- as évek végén megbukott, nem volt fenntartható. Ha érdekel minket Tököl jövője, melynek értékes múltja van,  akkor más modellt és fejlődési irányt kell követnünk. Gondolkodás nélkül ne fogadjuk el az ige hirdetőktől, hogy itt minden remek, itt minden csodás. Az életképes fejlődéshez POLGÁRSÁG kell. A polgár nem akar mások fölött uralkodni, és nem tűri, hogy mások uralkodjanak felette, hogy vezessék, és ne félrevezessék. Tisztában van vele, hogy a legmodernebb önkormányzás és közigazgatás sem képes működni POLGÁRSÁG nélkül. A történelem sokszor igazolta, a nihil csak károkat okoz. Isten segítse Tökölt polgári értékrend szerinti céljai elérésében!

Tököl, 2017-03-28

Közzé tette: A tököli Sziget Civil Kontroll és Érdekképviseleti Egyesület vezetősége

Forrás: Magyar Katolikus Lexikon, Kislexikon, Debreczeni József, Wikipédia

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.