Hamvazószerda

Hamvazószerda- 2018. február 14.

           A nagyböjt első napja a katolikus hitvilág szerint a hamvazószerda, ami a farsangi időszak lezárulása utáni első nap.

 Időpontja mindig Húsvét előtt hat-héttel van. Bár a nagyböjt negyven napig tart, ez valójában kevesebb, mert a vasárnapok még ez idő alatt is kivételt képeznek: ilyenkor ugyanúgy lehet húst enni, mint addig.  Szent Negyven nap a Nagyböjt. Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókeddnek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvét-nak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el. Ma a szigorú böjt csak Hamvazószerdán és Nagypénteken kötelező.Ezen a napon és a rákövetkező vasárnapon a hívek homlokát az előző év virágvasárnapján szentelt barka hamujával hintik meg (vagy kis kereszt alakú hamujellel jelölik meg). A hamvazó pap közben figyelmeztet: “Emlékezzél, ember, hogy por vagy és porrá leszel!”. A hamu az elmúlás természetes jelképe.

A hamvazószerda arra az ősi hagyományra vezethető vissza, hogy a hívők a vezeklés részeként hamut szórtak a fejükre. Ennek emlékét a mai napig őrzi a szertartás. A hamu szó hallatán sokféle kép idéződik fel bennünk. Rögtön magunk előtt látjuk ezt a porszerű, szürke anyagot, amely az égés végterméke. Ha valami teljesen leég, azt mondjuk, hogy porrá égett. Így lett a hamu a mulandóság, a bűnbánat jelképévé.Az Egyház figyelmeztető szavai, önmagunkba tekintésre, bűnbánatra ösztönöznek.Hamvazószerdára és nagypéntekre szigorú böjtöt ír elő: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek, és csak egyszer lakhatnak jól.

Manapság a böjtöt sokan divatja múlt gyakorlatnak tartják. Olyannak, amit könnyen elhanyagolhatunk. Pedig tudjuk, mi minden adódik, ami rongálja az életünket, és ezért nagyon lényeges erény a mértékletesség. Az étel, ital, cigaretta, megszokott kifejezések, vagy éppen a televízió adásaiban lehetünk mértéktartók, úgy hogy több időt és figyelmet fordítunk a jó cselekedetekre és az imára. Egészen biztosan örömet szereznénk családtagjainknak, ha egészségesebb életmódot folytatnánk, ha több időnk lenne számukra, és nem más egyéb töltené ki teljesen az időnket.

Virágvasárnappal zárul a közel hathetes időszak, és ugyanezzel a nappal megkezdődik a nagyhét. Idén március 29-én lesz a virágvasárnap – mint mindig, pontosan egy héttel húsvét vasárnapja előtt, ami idén április 1-re esik.

A homlokunkra hamuval rajzolt kereszt emberi létünk végességére figyelmeztet minket!Porból lettünk és visszatérünk a porba.
A hamu egyszerre jelképezi az elmúlást és a megtisztulást. A hamvazó szerda igéje talán soha nem volt ennyire aktuális. Az emberi gyarlóság végtelensége, pártok mögé bújva egymás megalázása, valótlanságok állítása, egymás hitének és tulajdonának meglopása, egymás elleni uszítás, mintha nem mindannyian Isten gyermekei lennénk, teljesen megdöbbentő és elképesztő.

A farkasordító hatalomvágy, a másik lejáratása és porba döntése ténylegesen, a homlokra kent hamuért kiállt. Mert az élet véges! Keresztény tanítás szerint úgy szeresd felebarátodat, mint önmagadat! De, úgy tűnik, más a tanítás és más a tett.

 

2018. 02. 13                                                                                      Pletser József

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.