Ballagás

Ballagás

Egy este a jövő már múlt lesz. Akkor visszanézünk, és látni fogjuk az ifjúságunkat.                                                                                         Louis Aragon

Ezen a hétvégén, pénteken vagy szombaton Magyarország középiskoláiban ballagási ünnepet tartanak a végzős diákoknak. Életem során negyven alkalommal vettem részt a Fáy András Szakközépiskola ballagásain, négyszer ballagó osztályfőnökként, tizenegyszer búcsúztató igazgatóként. Életem egyik gyönyörű napja fiam születése volt 1974-ben, ami pont egybeesett az aznapi ballagással. A Rókus kórháztól végig gyalogoltam a körutat a Fáy-ig, ahol már díszítették a termeket az iskola legszebb ünnepére.

A ballagás egy olyan ünnepség, melyre a középiskola utolsó évfolyamának elvégzésekor kerül sor a tanulók körében, az érettségi előtt álló diákok számára tartják.

A ballagás napján a tanulók az iskola folyosóin, tantermeiben vonulnak végig, ballagási dalokat énekelve. Vállukon tarisznya függ, melybe pogácsa, só, föld, aprópénz, valamint az intézmény fényképe kerül. Rendszerint az alsóbb éves diákok adják.

Ilyenkor megtelik a feldíszített iskola. A szülők, hozzátartozók virággal vagy egyéb ajándéktárggyal köszöntik ballagó gyermeküket, családtagjukat. Az iskolai ünnepség során az osztály egyes tagjai felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, a tanárok jó tanácsokkal látják el a búcsúzó diákokat. A ballagás végén az igazgató mond elbocsájtó szép üzenetet Az eseményt követően a szülők gyakran családi összejövetelt rendeznek, melyet legtöbbször egy ünnepi ebéd vagy vacsora követ.

A ballagás szimbolikus jelentésű, a végzősök nemcsak az iskolájuktól, hanem eddigi életüktől is búcsút vesznek, hiszen egy korszak lezárásaként tekinthetünk rá, mely után új élet vár rájuk. A ballagás egyben a gyermekkor végét és a felnőtté válás kezdetét is jelképezi.

A ballagás csupa izgalom, csupa készülődés és igazi fordulópont, igazi ünnep, melyből a család apraja-nagyja is kiveszi a részét.

Igazgatói beszédeimben többször kihangsúlyoztam, két pont között legrövidebb távolság az egyenes. Korom előrehaladtával visszagondoltam, lehet, hogy nem volt igazam akkor, amikor farkastörvények uralkodnak a világban.

De mondtunk tanártársaimmal másokat is.

„Tervekkel, álmokkal, vágyakkal telve álltok most itt, de talán még nem értitek mi értelme volt az elmúlt évek erőfeszítéseinek. Mi értelme volt a sok tanulásnak, a sok próbatételnek és kihívásnak. Nem baj, ha így érzitek. Többet kell ahhoz élni és tapasztalni, hogy igazán felismerjétek az iskola, a műveltség, a helyes magatartás elsajátításának jelentőségét. Az eredmény a tudás és tapasztalat, mely előreviszi sorsunk alakulását.”

Életem során közel ötezer tanulót érettségiztettem, mely a ballagás utáni napokban kezdődik.Történetekből, visszaemlékezésekből ma is erőt merítek, volt tanulóim sikerei örömet okoznak és megnyugtatnak, hogy talán, valamit jól csináltam. Az én utam és az iskola, tanulóim útjai elváltak, de valahol a találkozáskor ismét keresztezik egymást. Ilyenkor ballagás táján az jut eszembe, milyen szép, milyen gyönyörű volt a pedagógus pályám, mely során rengeteg szeretetben és elismerésben volt részem.

Felnőttnek lenni jó, mert önállósággal jár, függetlenséget ad és felelősséget. De a szabadság legszebb pillanatai az iskolából kilépve a múlté maradnak.

Az iskola az én szívemben mindig ott van és szent dolog.

A most ballagó diákoknak kívánom, hogy életteli és értelmes legyen az életük, sikeres az érettségijük!

2018-05-03                                                               Pletser József nyugdíjas

Címzetes igazgató

 

A szárny megnőtt, üresen áll a fészek,
Csak álom volt a régi jó világ,
és mint a fecske alkonyati szélnek,
Ma szárnyat bontott egy sereg diák.

Wass Albert

Egyszer véget ér a lázas ifjúság,
Egyszer elmúlnak a színes éjszakák,
Egyszer véget ér az álom, egyszer véget ér a nyár,
Ami elmúlt, soha nem jön vissza már.

Máté Péter

Forrás: Internet

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.