Semmi sem örök, csak a változás

Valami nagyon megváltozott a világban, mely az embert érinti a legjobban. Úgy tűnik, több a kedélytelen, mosolytalan, szomorú ember, mint az életvidám. Valami értékválság jött létre, melyet anyagi gondok, egészségügyi problémák, válások, elérhetetlen vágyak fokoznak. Mintha egyensúlyát vesztette volna az emberek lelki, belső világa. Válságba kerültek az erkölcsi normák. Gonoszság, irigység, gyűlölet, felebaráti szeretet csökkent a jóléti társadalmakban.

Pedig az emberek többségében szinte kiolthatatlan vágy van a boldogság után. Mégis ha körbenézünk, mit látunk? Az emberek egy részének arcán a félelmet. Félünk a mindennapoktól, a hazugoktól, a bosszúállóktól, a munkanélküliségtől és leginkább a félrevezetők csalásaitól.

Az emberekben előbb utóbb felmerül, miért élek, mi az életem célja? Világosságot szeretnék, vagy jó a sötétségben élni? Életvidám hangokat halljak, legyen jó munkám, melyet tanulással vagy helyezkedéssel érjek el? Mindkettőre van példa. De az embert mindig a tudás vitte előre, az alkotás, melyet tanulással lehet elérni. És a tanulás kitágítja az életszemléletünket, a tudás fokozhatja a segítőkészségünket.  A tanulásból nem szabadna engedni soha! A tanulás elfojtása bűn az embertársak felé. Egy ember egyedül a tudáshoz nehezen jut. De segítséggel, új világ nyílhat előtte.

Vajon mi lenne, ha az emberek a jó irányban mennének. Például megszűnne a kapzsiság, a becsapás, amit mostanság nap, mint nap tapasztalunk.  Eltűnne egymás gyalázása. Megszűnne a káromkodás, a hazug szó! És növekedne az emberek egymáshoz való alkalmazkodásának képessége.

Mennyivel szebb életünk lenne ebben a háromdimenziós térben és a végtelen időben.

Vajon képes lehet az ember megújulni? Vagy semmi sem változik az idő múlásával csak a szereplők összetétele. Jó lenne jó embernek lenni, mosolyban bővelkedni, szeretetben gyarapodni. De talán jó naivnak maradni!

Tököl , 2022-02-01                                                                                                                        Pletser József

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.