A Duna illata ősszel

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? De szeretem.

Petőfi Sándor

Sokan nem is tudják, milyen csodálatos hely ez a Tököl, ahol most is érezhető a Duna illata.Elmúltak a nyárnapok, a Duna csak robogott tovább. Áradás vagy apadás volt-e a nyáron, vagy a Duna csak visszament?  Nem követtem, mert hűtlen voltam hozzá ekkortájt csupán. Ezen a nyáron mind az öt unokámat végig vittem a komptól a strandig, a szigetig és hallgattam az ősfák sóhaját. Ez az élet, kisgyermektől felnőtt korig, tavasztól az elmúlásig.Az ősz a hulló falevelek évszaka, a színtakaróba burkolózó fák fölött az ég már fátyolos és borús kék. A Duna part lombjai elhervadnak, a talajt fák levelei beborítják, azt sárga takaró vonja be, ami alatt a természet téli álmára készülődik. Az őszi táj komoly és méltóságteljes, a nedves fa elmúlás illata a Duna mentén a csak mámorítóbbá válik.

osz1Minden évben csodálatos a természet őszi változása, az aranyló falevelek hullása, a sápadt napsugarak utolsó szikráinak simogatása, a ropogós avarban való sétálás zümmögése.A színpompás ősz ezernyi árnyalata, a természet csodálatos dekorációja.Hűvösebbre fordul az idő, s bár a természet még viseli nyári ruháját, bizony itt kopogtat a váltás a küszöbön. Nehéz betelni a színeivel, illatával, múló, fakuló szépségével.Hiszen az ősz a bús, esős szürkeség mellett melegséggel, színekkel teli ragyogó évszak.A Duna mindkét fele, az érintetlen természet. A vize, jellegzetes illatú. Erről a jó szagú folyóról többszörösen elmondható, különleges hely. És mi itt élünk a szomszédságban.Ebben az őszi időszakban már gázolunk a tarka, zizegő faleveleken, de még öröm ilyentájt a természetben gyönyörködni. Borongós, esős napok szomorítanák néha, de különösen jól esik a szemnek, s a léleknek egy kis melengető fénysugár. Gyere ki te is a Duna partra, egy ilyen őszi délutánon, a napsugarak táncolni fognak egy vízörvényen, a hajó verte hullámokon. A parti nyárfák, fűzfák továbbra is mutatják a Vaskapu felé vezető utat. A minket körülvevő természet percenként változó arca elhozta az ősz csodálatos mámorát. Eljött az idő a sápadt napban még sütkérezni, amíg a szeptemberi fuvallat kisöpri a nyár utolsó melegét, ne engedjük még a szívünkből kiköltözni a nyár csodálatát. Várjunk még egy kicsit, hogy helyére beköltözzön a bársonyos őszi hangulat.

osz2

 

A Duna menti ártéri erdőkben, a víz hangulata, a gyökerek alól kimosott homok és a félig elszáradt öreg fák adják a Duna illatát. És mi kimegyünk ősszel is nézni a természet álmodását. A Duna, egy életre szóló szenvedély. A Duna part ősfái mutatják a kezdettől a jövőt. A Duna-partra vágytam én is, és ezzel nem voltam egyedül. Ha részletekben is, de velem volt öt fiú. És ha ők talán máshol is élnek, tudják majd, miénk is ez a nagy folyó. Szeptember 23.-án a napsugarak ismét az Egyenlítőn delelnek 90 fokos szögben. A nappalok és az éjszakák hossza az egész Földön ezen a napon egyforma. Ez az őszi napéjegyenlőség időpontja. Utána a nappalok tovább rövidülnek az északi félgömbön. Vége az Északi-sarkon tartó állandó nappalnak, jön a féléves éjszaka és a Déli-sarkon következik a féléves nappal.

Mi várjuk hát a telet!

osz3

2016-09-29 Írta: Pletser József

Segédlet. Wikipédia

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.