Miért nincs rá pénz Tökölön?

(Gondolatébresztő vélemény levél)

A tököli választó polgárok és egyéb szervezetek élet minőségüket javító kéréseikre, kérdéseikre gyakran kapják azt a választ az önkormányzattól vagy a polgármestertől – már ha egyáltalán válaszra méltatják a kérdezőket -, hogy NINCS RÁ PÉNZ!  De miért is nincs rá pénz? Mert az önkormányzat és a polgármester gazdasági elképzelései és döntései miatt a Szigetszentmiklósi járás városai közül 2016. évben Tököl város költségvetési bevételei és az egy főre jutó költségvetési bevétele is a legalacsonyabb volt!

A fenti állításainkat igazolják a környező városok (Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Szigethalom, Halásztelek, Dunavarsány) 2016. évi költségvetési bevételei:

             Dunaharaszti                 5 867 952 939 Ft                   20396 fő

            Szigetszentmiklós      5 840 166 000 Ft                   34417 fő

            Szigethalom                   1 909 301 000 Ft                    17035 fő

            Dunavarsány               1 875 931 000 Ft                       7416 fő

            Halásztelek                  1 160 967 000 Ft                       9183 fő

            Tököl                                1 126 719 000 Ft                      10106 fő

Az egy főre jutó költségvetési bevétel:

Dunaharaszti 287 701  Ft/fő
Dunavarsány 252 957 Ft/fő
Szigetszentmiklós 168 237 Ft/fő
Halásztelek 126 426 Ft/fő
Szigethalom 112 081 Ft/fő
Tököl 111 480 Ft/ fő

Ezen kívül az önkormányzat ” a tököli szellemiség önként vállalt támogatása ” megjelöléssel minden évben közel 200 millió Ft. – ot, a Kossuth Lajos úti új BÖLCSŐDE árát költi el évek óta veszteséges tevékenységei – uszoda, sportcsarnok, művelődési ház – finanszírozására, különféle szervezetek  támogatására, melyek közül jó néhány nem is Tökölön tevékenykedik, továbbá egyéb nem kötelezően ellátandó feladatokra. Ezért nem jut többek között pénz: járdaépítésre, közvilágításra, gyalogátkelő helyek kialakítására, csapadékvíz elvezetésre, önkormányzati épületek – volt egészségház – és intézmények – óvodák – felújítására, karbantartására, eszközeik pótlására, tetőik szigetelésére.

Helyi orvosi ügyeletre, megfelelő színvonalú hó eltakarításra és csúszásmentesítésre. Nagy felháborodást váltott ki a lakosságból az elmúlt hetekben elvégzett nem megfelelő minőségű hó eltakarítás és  síkosság mentesítés. Nem tudjuk, hogy a vállalkozó nem végezte e el rendesen a munkáját, vagy az önkormányzat nem biztosított kellő fedezetet a munkálatok megfelelő színvonalú elvégzésére. Elvárjuk az önkormányzat mielőbbi válaszát.  Használható vasúti gyalogátkelő kialakítására, önkormányzati fenntartású utakon közúti táblák kihelyezésére (szinte minden önkormányzati fenntartású úton a jobb kéz szabály betartása alapján lehet közlekedni, ami balesetveszélyes), a Pesti úti lakótelepen gyógyszertár, a vasúton túli városrészben alapellátást biztosító bolt létesítésének és működtetésének elősegítésére. 25 év alatt nem jutott pénz a régi temetők rendbetételére. És sorolhatnák tovább. Amire viszont van pénz !   A Soroksáron élő, tudomásunk szerint  nyugdíjas polgármesternek ( melyekről elfelejtette tájékoztatni a választókat )  5.5 milliós új autó beszerzésére, munkába járásra , hivatali és magánhasználatra, út nyilvántartási vezetési kötelezettség mellőzésével, ( vagyis úgy használhatja a hivatali gépkocsit, mintha a sajátja volna ) csak mindezt közpénzből, melyre a választási programjukban a választóktól nem kértek és így nem is kaphattak felhatalmazást. A versenyképtelen évek óta veszteséges önkormányzati intézmények, gazdasági társaságok közpénzből  való finanszírozására, mindeközben az önkormányzat semmit nem tesz a veszteségek mérséklésére illetve megszüntetésére.

Értelmetlen pénzköltésekre, mint a régi iskola lebontására (a felújítása helyett) és a helyén létesített semmi funkcióval nem rendelkező és senki által nem használt zászlóparkra. Működő és korábban felújított óvoda lebontására és a helyén 30 férőhelyes bölcsőde építésére, miközben a meglévő 60 férőhelyes bölcsőde óvodává lett átalakítva. Több mint 1 km betonjárda felbontására és újjáépítésére térkővel, miközben az út másik oldalán (és a település sok részén) nincs járda. A rossz helyen, a temető mellett felállított köztéri szoborra, mely nehezen megközelíthető és így semmi nevelő hatással nincs a tököli fiatalokra. Egyes önkormányzati épületek ( polgármesteri hivatal ,régi Öno épülete ) tetőszerkezetének kb. tíz évenkénti indokolatlan cseréjére miközben más önkormányzati épületek beáznak.  A tököli polgárok közül sokan értetlenkednek azon, hogy nincs olyan önkormányzati képviselő, aki azt mondja, ezt lehetne,kellene másként is csinálni, és olyan költségvetési rendeletet megalkotására tesz javaslatot, ami a lakossági igényeket figyelembe veszi. Ugyanis a költségvetési rendelet megalkotása – vagyis a prioritások meghatározása – kizárólag a képviselő testület hatásköre és FELELŐSSÉGE!  Míg a polgármester csak a rendelet VÉGREHAJTÁSÁÉRT felel.  Tegyenek róla, hogy ez Tökölön is így legyen!

2017.02.15              a tököli Sziget Civil Kontroll és Érdekképviseleti Egyesület vezetősége

Forrás: Facebook

Facebook hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “Miért nincs rá pénz Tökölön?” bejegyzéshez

  1. Erdekes az iras, orulok, hogy olvashattam. En ugyan csak harom es fel eve elek itt, de igyekszem beilleszkedni , de en is latok olyan dolgokat, amik jobban mehetnenek. Szeretnek aktivan resztvenni a varos kozossegeert a munkaban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.