Farkas Zsuzsanna polgármester jelölt írása Civil Kontroll

Környezetvédelmi vonatkozású terveim:

1) Összefogás megszervezése a százhalombattai levegőszennyezés mértékének csökkentése érdekében, a levegőminőség folyamatos mérése.

 2) Hulladékgyűjtés-, kezelés: a) Önkormányzati hulladékudvar létesítése: építési törmelék, üveg, veszélyes hulladékok (pl. festék, gumiabroncs, akkumulátor, használt főzési zsiradék, stb.) gyűjtése és kezelése céljából b) A parkerdei részen, illetve a város határában előforduló illegális szemétlerakók felszámolása, újabb szennyezések megakadályozása c) A közterületekre további hulladékgyűjtő edények (utcai kukák) kihelyezése.

3) A lakosság bevonása a környezettudatos szemléletmód széles körű elterjesztése érdekében.

 

1)  A Százhalombatta felől érkező levegőszennyezés két forrása a MOL Nyrt Dunai Finomító üzeme, illetve a Dunamenti Erőmű Zrt. villamosenergia-termelő egysége. Mivel nemzetgazdasági szempontból mindkettő igen komoly jelentőséggel bír, ezért eredményt a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentése terén csakis az érintett önkormányzatok, a lakosság és a térség országgyűlési képviselőinek összefogásával lehet elérni. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ez az összefogás létrejöjjön!

Feltétlenül szükségesnek tartom a légszennyezés rendszeres mérését, (pl. a már meglévő mérőállomás újbóli üzembe helyezésével) és a környezetvédelmi és közegészségügyi szervek folyamatos tájékoztatását az egészségre káros anyagok mért értékeiről.

2)  A közterületeken működtetett szelektív hulladék gyűjtőszigetek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Jelenleg csak a csomagolási, valamint a zöld hulladék gyűjtésére van szervezett formában lehetőség. (Ez sem problémamentes, mivel a szolgáltató a gyűjtési időszak elején nem ad automatikusan zöld hulladék gyűjtő zsákot.)

A különböző inert (pl. sitt, üveg) és a veszélyes hulladékok gyűjtése, további kezelése, újrahasznosítása kiemelt fontossággal bír a környezet szennyezésének csökkentése, a környezettudatos szemlélet megerősítésének szempontjából. Önkormányzati szinten hulladékudvar létesítésével és működtetésével, az üzleteknél, játszótereken, buszmegállókban stb. kihelyezett kukák számának növelésével, azok rendszeres ürítésének megoldásával jelentős előrelépést lehet elérni.

Az illegális szemétlerakók felszámolása kötelességünk, de ugyanolyan fontos, hogy megakadályozzuk az újabb lerakásokat! Ennek egyik eleme a területek rendszeres ellenőrzése, a másik eleme az illegális szemétlerakás bírságolása.

3) A környezettudatos látásmód és életvitel gyermekeink jövőjének egyik záloga. A környezeti nevelést egészen pici kortól el kell kezdeni, a legfogékonyabb a 14 éves kor alatti generáció. Az óvodai és általános iskolai nevelést az önkormányzat erre irányuló programok támogatásával tudja segíteni. A felnőtt lakosság számára megfelelő információkat kell biztosítani, a máshol már kipróbált, jól bevált módszereket megismertetni pl. az önkormányzat honlapján, amelyeket közösségi programokkal (pl. rendszeres városszépítés, faültetés, természetjáró klub szervezése) a gyakorlatba át lehet ültetni. Nem mellesleg a hasonló gondolkodású lakosok számára remek lehetőség lenne önszerveződő közösségek létrehozására, ahol egymást segítve meg tudnák osztani tudásukat, tapasztalataikat!

 

Tököl, 2019-09-16

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.