Szenteste, 2020. december 24.-e, csütörtök

Békés, derűs karácsony éjjel:
A nagy sötét mikor száll széjjel
S mikor lesz béke és derű?

Juhász Gyula

Beköszönt a Szenteste, igen a szenteste, a karácsony! Micsoda édes hangzású szavak!

A gondolat, hogy ez az este a szeretet ünnepe, mely néhány fagyos lélegzetvétel után, reményt ad, hogy általa jobb hellyé, szebbé teszi a világot, valóban a család, az öröm és az összetartás ünnepe.

Erre a napra az ember mindig vár valakit. A szülő a gyermekét, a gyermek a szülőt, a rokon a rokont úgy, ahogy az emberiség várta a Messiást.

És megtelik a szív a rájuk való várakozásban, az elmúlt idők visszaemlékezéseiben, ami már soha, de soha nem jön vissza.

Gyermekkorunkra gondolunk, s arra a sok szép karácsonyestre, amit család körében eltölthettünk. A viaszgyertyák fényére, a kis csilingelő csengőre, a fenyő pompás illatára, boldog, gyermeki boldogságra, nagyszülők, szülők simogatására.
Ezek karácsonyesték emlékeinkben megtartották varázslatos szépségüket.

Az idei esztendő kegyetlen volt nagyon sok családnak. A gondok mellett jelentkező vírus megkeserítette életünket.

De remélem mindez elhalványul, ha kigyúlnak majd a fények. Aki teheti, várja ünneplőben, meghitten. Talán kissé megilletődve és szomorkásan gondoljunk azokra is, akik nem lehetnek velünk a karácsonyfa mellett. Ha gyertyát gyújtunk, csillagszórók káprázatos fénye mellett érezzük, hogy velünk vannak.

És tudjuk énekelni: Mennyből az angyal eljött hozzátok!

Ha majd szemünk a könnytől csillog, ne kendőzzük el azokat!

Gondoljunk eltávozott szeretteinkre, s fogjuk a mellettünk állók kezét! Így fogadjuk Jézust, Isten ajándékát, amiből mindenki egyformán részesülhet. Ez az ajándék nem más, mint az általa hirdetett szeretet.

A szeretet senkit és semmit nem zár ki, hanem mindent és mindenkit összefog és felemel. A valódi szeretet ad, s nem elvesz és harmóniához vezet!

És ez a szenteste üzenete! Éljünk bár magányosan, vagy szerető családi körben, egyformán feltölthetjük magunkat harmóniát hozó Isteni szeretettel! Milyen jó lenne, ha minden esténk Szenteste volna.

A csendtől sokszor félünk. De az igazi várakozás, a csendes várakozás nyugalmat és reményt tanít. Ünnepre készülünk. A fények erősek, de mintha sápadtabban villognának.

Kívánom, egy estére szűnjön meg a külvilág, csend és béke költözzék az otthonokba!

Az idei karácsony várhatóan csendesebb lesz. Mégis az igazi, fontos várakozás, türelem, ajándékozó együttlét és a hit meghozza majd a gyümölcsét.

Áldott békés karácsonyt mindenkinek!

Az ember igyekszik csak a szép karácsonyokra emlékezni. A karácsony összeforrott a béke és a szeretet ünnepével, s elsiklanak a szomorú karácsonyok. Kikopnak az ember emlékezetéből.

Vizi Elek Szilveszter

  • Írta és összeállította: Pletser József

Forrás: Internet

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.