Anyák napja 2022

Anyák napja, 2022.május elseje

2022-ben május elsején, vasárnap van anyák napja.
Az anyák napját a különböző országokban különböző időpontokban ünneplik, de Magyarországon mindig május első vasárnapján van.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza.

Tavasszal, szinte egymásba érnek az ünnepek. Milyen csodás, ha ez az érzés megérint. A húsvét, majd jő a ballagás, de előtte idén a május elseje, ami éppen egybeesik a tavasz legszebb ünnepével, ami nem más Magyarországon, mint az anyák napja. Egy meghitt, bensőséges ünnep, ez a gyermeket nevelő családok és anyák számára kiváltképpen kedves. Egy olyan nap, amikor a gyermeki szív adta ajándék mindennél többet jelent, és az anyai szemek többnyire könnyesek.

Igen, az anyák napja! Lehetne csupa nagybetű! Egy nap, amit az anyák megélhetnek örömmel és bánattal egyaránt. Gyerekként nem értettük, miért fakadnak könnyekre az édesanyák, de arra emlékezünk, hogy  a torkunkat is  ösztönösen szorongatta a sírás. És boldogok voltunk, ha láttuk anyánk mosolyát. Egy könnycsepp, mihelyt a gyermeke  belekezd az első mondatokba, azok, akiket a szívük alatt hordtak kilenc hónapon át.

Előjönnek az emlékek, gyermekkorunkból, idézve többnyire szépek, de néha fájóak is. És tudatosul bennünk hirtelen az anya csodája és felelőssége. Mert sok múlik az anyákon. Ma saját sorsomra gondolok, anyám tizenkét éves koromban háztartási balesetet szenvedett. Ha akkor elmegy, soha nem lettem volna tanár. Ne tagadjuk, kezdetben a gyermek fizikai léte, később már inkább az érzelmi, szellemi fejlődése függ anyánktól.  Az anyák ismerik a gyermeküket a legjobban, ők tudják ösztönösen, hogy mi a legjobb nekik. Az anyai ölben ülés, a szeretetteljes törődés, és értő odafigyelés csodákra képes és egy életre szóló. Az élet teljességére kihat.

Édesanyák! Fogadjátok hát örömmel a kedves szavakat, és verseket, a gyermeki kéz készítette apró rajzokat.  Már maga az ajándék készítése csodás!

Harmincegy éves voltam, amikor anyám elment. Egy évig nem találtam a helyemet. Amikor a lányom egy évre rá megszületett, s az ajka olyan volt, mint anyámé, kiszállt belőlem az ördög. Valamit visszakaptam belőle. És akkor, már megnyugodtam. Kedves Tököliek, Jó barátok és Ismerősök! Öleljétek meg, ha tudjátok az édesanyátokat!

Szeretettel!

Tököl, 2022.04. 29                                                                                                               Pletser József

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.