Kirándulás: hullámok

Kirándulás: Van, amikor úgy érzed, kell egy kis pihenés, környezeti változás. Az életdolgai, élet sivárság vagy életöröm, nyomott hagyhat lelked mélyén. Most éppen zörrenő levelek zaját hozza feléd a szél, s az álmodozásnak vége. Kisétálsz gyakran a Duna partra. Aztán látod, hogy a Duna víz süllyedő és kiemelkedő hullámtarajai követik egymást középen gyorsan, partokon, álmosabban, ahogy a fizika diktálja. , Az, hogy oceanográfia: a tengerfenék felépítésének, kialakulásának tudománya. Rejtély. Azután magad előtt emlékszel az óceánok, a tengerek hullámai miért támadják állandóan a partokat?  Ja, oceanográfia: a tengerfenék felépítésének, kialakulásának tudománya. Tavi vagy tengeri szelek sajátosságait például az okozza, hogy a talaj gyorsabban melegszik, mint a vízfelszín, emiatt a levegő a hidegebb, magasabb nyomású part felé tolul. A hullámzás tenger felszínén kialakuló mozgásjelenség, amit a vízfelület felett fújó szelek keltenek. A hullámzás csalóka látvány, mert úgy érzékeljük, mintha víztömeg előrehaladna. A folyamat során azonban az egyes vízrészecskék fel, le és körbe mozognak, de lényegesen nem mozdulnak odébb. Csupán energiájukat adják át a közelükben levő vízmolekulának, így a hullám az energia, és nem az anyag terjedése a vízben. Meredek, sziklás partoknak csapódó hullámok esetében hullámtörés alakul ki: a hullám „összenyomódik”, függőlegesen megnyúlik, magassága megnő.  A hullámok centruma mindig a vízen van, és a hullám mindig a centrumtól elfelé terjed. Ha olyan hullámokat akarnánk látni, amik a partról a víz belseje felé haladnak, akkor a

tavasszal hideg légtömegek hőmérséklete néhol nagyon alacsony lehet, miközben az egyre erősödő napsütés és nappali felmelegedés meleg és felfelé vándorló légtömegeket hoz létre – hopp, már kész is a gyakori  szél A hullámforrásnak valahol a parton kellene lennie, ami lehetetlen visszahullámzást eredményezne.. Az egész felület egy nagy hullámzó rendszer, amelynek a hullámok mindenképpen a felületén keletkeznek, aztán ezek ősze vissza összeadódnak, és ezek a hullámok csak valamelyik part felé tudnak tartani.

 Kit is érdekel ez valójában. Csak a tudósokat. Legyen meleg és fürdőruha, sör vagy egy két szendvics, a többi kirándulás öröméé? Ápolni kellene a tudományt. Csodálatos dolog lehet felvidítani az élményt. Már annak, aki képes rá. Mert az, akinek ez ne nem megy, csak a földi javakkal törődik, amit a gyomor diktál. Ne kápráztasson el a földi pompa! Mert a tudomány nem vehető el!

Ajánlás:2023-02-02     Pletser József

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.