Nyílt levél

Tisztelt Polgármester Úr, Tisztelt Képviselő-testület!

Gyalogátkelő igénye

A korábbi 2. pontban feltett kérdésünkre adott válaszuk nem kielégítő, mivel nem teljes körűen kezeli a problémát. Az egész városra kiterjedő terv készítése szükséges, mely figyelembe veszi a lakossági igényeket és megvalósulási határidőket tartalmaz. Sajnálatos, hogy ennyi év után ez ügyben lakossági bejelentést kell tenni, mivel Tökölön az a hír járja, hogy az Önkormányzat mindent megtett, de a főhatóság, az nem intézkedik. A megadott válasz számunkra egyértelmű. Ez idáig alig tettek lépéseket, mivel csak két gyalogátkelőt szándékoznak tervezni, tehát a közút felé semmilyen kéréssel nem fordultak.

Úgy tűnik, Önök nem törődnek unokáink és nagy szüleink védelmével, hogy nincs Tökölön elégséges gyalogátkelőhely. Addig nincs is baj, amíg a gyorshajtás nem követel áldozatot. Mert akkor a felelős a polgármester és a és a döntések elmulasztását elhagyó testület lesz. Ha Önök mégis elfogadják javaslatunkat, ehhez ajánlunk néhány szemelvényt, melyet tököli Facebook csoportok oldalairól gyűjtöttünk ki Önöknek.

Kérések:

„Igen kellene több. Akkor nem lenne gyorsulási verseny a börtön előtti még lakott területen.”

„Én kettő gyalogátkelőről tudok Tökölön, ami ekkora városban, forgalomban szinte olyan kevés mintha nem is lenne. Gondolni kell a gyerekekre is, akik egyedül járnak haza az iskolából busszal nekik nehéz át jutni, mert az autósok a zebránál lassítanak, megállnak, de máshol nem.”

„Igen kell! Sok helyre.!! A Fő út forgalma elviselhetetlen.”

„Szeretnék zebrát a Széchenyi út elejére, mert rendkívül nehezen belátható, az autósok némelyike őrült sebességgel megy ezen a szakaszon / is/. Rendezni kellene az Aradi út Állomás út kereszteződését is, hatalmas forgalom sok iskolába igyekvő gyermek.”

„Én amióta visszaköltöztem 14 éve kérem, hogy legalább a Fő utcán az óvoda előtt legyen ZEBRA, de még nem sikerült.”

„Nagyon igazad van! A felsorolt helyekre mindenhova szükséges a zebra és még lehetne találni párat, mert ugye az autók nem 50-nel mennek, s ha látnád,hogy a 30-as tábla mennyire fogja vissza őket,elborzadnál .”

„Hozzátenném, hogy kellene gyalogátkelőhely a buszmegállók közvetlen közelében, közintézményeknél, oktatási intézményeknél, templomoknál, temetőnél.”

„Korábban már panaszt tettem az Önkormányzatnál, hogy legyenek szívesek intézkedni, és sebességkorlátozó táblákat, és sebességmérő szerkezeteket kitetetni! Na persze válaszra sem méltattak.! Én is támogatom azt a kezdeményezést, hogy fessenek fel zebrákat, jelöljenek ki gyalogátkelőhelyeket. Nagyon fontos lenne, mert az is csillapítaná az autók sebességét.!!”

„Nap, mint nap vezetek és irigykedve nézem pl. Miklóson a pirosra festett rengeteg! Zebrát a még több táblával. Újfaluban napközben ember sincs a faluban, mégis négy zebra a két főközlekedési úton, ami kb. 1-1.5 km összesen. Szigethalom Szabadkai u végig 30 km/h. Ott miért tartják be? Mert heti 3-4 alkalommal mérnek. Harasztit már nem mondom, mert az közlekedés szempontjából hozzánk képes mega polisz.”

„Én a magam részéről támogatok minden zebrakezdeményezést!”

„Köszönjük! Szerintem a Ledina úton a vasútnál járda, világítás és átjárás is kellene! Én már feladtam a reklamálást!”

„Igen, kell. Fel kellene sorolni a kritikus pontokat és szavazással vagy lájkolással ki lehetne alakítani a fontossági sorrendet.”

„Nem csak a gyalogátkelőhely hiányzik, de a Ledina utcából képtelenség megközelíteni az állomást. Erre megoldás kellene, mert ez a rész mintha nem is Tököl része volna, a Csépi út felől se lehet be kanyarodni mar. Csak egy irányból közelíthető meg”

„a KIJELÖLT GYALOGÁTKELŐHELY, sötétben és HÓBAN is JÓL LÁTHATÓ, (Petőfi út ) és nincs akkora forgalom, mint a FŐ úton, de több helyen lehet ilyen ” szettel ” találkozni, minden ÓVODÁNÁL ÉS ISKOLÁNÁL biztos , hogy van.”

zebra1

„ A buszmegállókhoz is szükséges lenne a zebra felfestése”

„Ên már láttam múltkor és nagyon látványos. Tényleg jó lenne Tökölön is néhány ilyen!”

zebra-2-uj

„Majd az aszfalton is jelzik, ha netán valami takarná a táblát.”

„Nem csak a zebra átkelőhelyekre van szükség, hanem fekvőrendőrökre is…. különösképpen a Ledina út bizonyos szakaszaira… és igen, ezen a területen a közvilágítás sem megoldott.”

 „Igen, ezek a felfestett jelek esztétikailag még emelnék a város színvonalát.”

 

Várjuk megtisztelő válaszukat.

Mellékeljük a Magyar Közút válaszát!

A Magyar Közút válasza:

A 20/1984. (XII. 21.) az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló KM rendelet szerint a gyalogos átkelőhelyek kijelölése (díjköteles) hatósági intézkedéssel történik, melyet az érdekelt önkormányzatnak, mint a lakosság képviselőjének kell kezdeményeznie a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségénél (1141 Budapest, Komócsy u. 17-19.). A megkeresésben indokolni kell a kért intézkedést, és igazolni kell a kijelölés feltételeinek teljesülését, illetve a hiányosságok megszüntetésére vonatkozóan nyilatkozatot kell tenni. Figyelembe kell venni a gyalogos- és gépjárműforgalom nagyságát, a gyalogos forgalom biztonságát, a gyalogosok áramlási irányát, az út és környezetének kialakítását.  Az Önkormányzat feladata az adott útkeresztmetszeteknél a gyalogos forgalom számlálásának elvégeztetése: a hét három különböző napján legalább 1-1 órán keresztül (csúcsidőszakban) kell a keresztirányban áthaladó gyalogosokat megszámolni és az adatokat dokumentálni.

A hivatkozott rendelet 2.§-ának (5) bekezdése szerint az Önkormányzatnak kell gondoskodnia a gyalogos-átkelőhelyek megvilágításáról, a gyalogos-átkelőhelyhez vezető szilárd burkolatú járda, a gyalogút, a kerékpárút és gyalogos-felállóhely, a kiemelt szegélyen vagy padkán kívüli gyalogos korlátok, az egyéb gyalogos biztonsági berendezések létesítéséről és fenntartásáról. A kijelölést követően engedélyezési szintű tervdokumentáció benyújtásával meg kell kérni a közútkezelői hozzájárulásunkat. Kérjük, a fentiekben foglaltak szerint kérésével az illetékes Önkormányzat felé forduljon. Továbbiakban felmerülő észrevételeivel, kérdéseivel kapcsolatban állunk rendelkezésére.

 Üdvözlettel: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kommunikációs osztály

Tököl, 2016-11-24

Sziget Civil Kontroll és Érdekképviseleti Egyesület vezetősége

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.