A kert, a növények, a virágok, a gyümölcsök otthona

id. Jan Brueghel: Édenkert-víziója

Az első kert az Isten kertje, az Éden, melyet az Úr ültetett az első emberpárnak. Ide helyezte őket, hogy műveljék és őrizzék a Paradicsomot, amelyben „mindenféle fát sarjasztott, ami tekintetre szép és táplálkozásra alkalmas volt. A Teremtés Könyvéből… „meg­hallották az Úristen lépteit, aki a nappali szellőben a kertben járkált.” Ez a hely a Para­dicsom volt, a csodálatos Éden. A kert szépségében, lám, még az Isten is kedvét lelte, ezért indult sétálni benne. Mégis, ez a csodálatos kert lett a bibliai bűnbeesés színtere. A Paradicsomból azonban két fa kiemelkedik: az élet fája és a jó és rossz tudásának fája, amelyeket az Úr ültetett a kert közepébe, és megtiltotta az embernek, hogy ezekről egyék. Az életfa gyümölcse halhatatlanságot ad, a tudás fája pedig — ahogy az asszonyt megkísértő kígyó mondta — az Istenhez teszi az embert hasonlóvá. Az első emberpár evett erről a fáról, amely miatt elvesztette a para­dicsomi boldogságot. Az Úr pedig elzárta az utat az élet fája felé. Így lett büntetés a halál.

Giovanni di Paolo: Kiűzetés a Paradicsomból

A kert megmaradt, ha élni akarunk, ha szépet akarunk. Csak akkor lesz szép, ha műveljük is.Mit ad ma a kert a most élő halandóknak? A kert, a növények, a virágok, a gyümölcsfák otthona. A kert különleges helyet foglal el egyes emberek életében. Sokféle kert létezik, így van konyhakert, gyümölcsös kert, szőlős kert- dísznövény-kert és még sok egyéb.Az álmokban a kert gyakran a minden szorongástól mentes vágy örömteli kifejeződése. A növekedés, a termékenység, az életteli és belső jelenségek színtere. Az évszakok változását díszes formák kísérik. Az élet és annak gazdagsága a leggyönyörűbb formákban válik láthatóvá. A kertfal óvja a bent burjánzó növényeket. Csak egy szűk kapun lehet behatolni. Az álmodónak gyakran először ezt a kaput kell megtalálnia útja során. A kert allegóriája lehet önmagának, amikor középen egy fa vagy egy szökőkút áll. A férfi számára a kert gyakran a női testet idézi. Továbblépve a kis paradicsomi kert eme allegóriáján, a rajongók vallásos énekei az egyszerű szeretetnél és annak megtestesülésénél sokkal többet látnak benne: a lélek legintimebb pontját keresik és dicsérik lelkesen. Micsoda öröm a kertben sétálni. Közérzetünk, hangulatunk, de még egészségünk is nagyban függ attól, milyen környezet vesz körül minket. Szerencsés az, akinek lehetősége van arra, hogy kertet műveljen. A városok aszfaltos utcái szűkítik a teret, de a parkok léte mutatja az igényt egy-egy szép fa vagy virágsokaság igényére. A kert azoknak való, akik szeretik a virágokat, növényeket, természetet, a szép környezetet. Mit tehetünk a kertünkért, hogy egész évben szép legyen?

Néhány jó tanács a kertet szeretőknek:

Ma már a lemosó permetezés szinte elengedhetetlen. El lehet végezni az első hónapokban, de csak akkor, ha nincsen fagy és csapadék, és a következő napokban sem várható. A lemosó permetezést rügyfakadás előtt kell elvégezni. Februártól eljön az ideje a gyümölcsfák általában a lombhullató fák és a cserjék metszésének. A természet ébredésének első hírnöke a barka. Gyakran már február végén, március elején megjelenik a füzek lombfakadás előtti füzérvirágzata. Nem csak a hatalmas, több éves fák barkáiban lehet gyönyörködni, kisebb kertekbe a gyorsan növő, kisméretű szomorú barkafűz is ültethető. Én a kertben elsősorban a virágokat szeretem. A közmondás szerint, aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Erről szól ez a rövid összefoglaló a teljesség igénye nélkül.

A március az első tavaszi virágok hónapja. A legtöbb tavasszal, nyár elején nyíló hagymás virágot ősszel kell elültetni ahhoz, hogy a következő évben virágozzon. Legelőször a hóvirág nyílik, és reményt ad, hogy nemsokára tavasz lesz. Hagymáját ősszel ültessük el védett, árnyékos helyre. A hóvirágot a krókusz követi. Az apró hagymákat kb. 10 cm mélyre tegyük. Az első tavaszi meleg napokon kibújnak. Először szép színes virágait hozza, amelyek leggyakrabban sárgák, fehérek, vagy a lila különböző árnyalati. Az álomszép krókuszok hagymáját is ősszel érdemes a földbe tenni, hogy tavasszal szépek legyenek. A tulipánokat, nárciszokat és a nemesített jácintokat is ősszel kell elültetni. Ezeket legalább olyan mélyre ültessük, mint a hagyma méretének háromszorosa. A napos helyet szeretik, de olyan helyre is tehetjük, ahol később árnyékos lesz a kert, mert ezek a virágok lombfakadás előtt nyílnak. Virágzás után az elnyílt virágokat vágjuk le, de a leveleket hagyjuk maguktól leszáradni, mert csak így erősödnek meg a hagymák.

Ha mediterrán hangulatot szeretnénk kertünkben, ültessünk leandert!  Az egyik legszebb és leghálásabb dézsás növényünk, a leander. Míg a mediterrán vidékeken a természetben is tömegével megtalálható, addig a mi éghajlatunkon, nyáron virágzó, télen védelemre szoruló dézsás növény. Kora nyártól késő őszig virágzik fehér, sárga, rózsaszín, pink, lilás-bordó színekben. Ez a virág a napfény szerelmese, de a fiatal növények érzékenyek még a forróságra. Amíg extrém meleg van, érdemes félárnyékos helyre tenni őket.

Az árvácska igénytelen növény, csak a rendszeres öntözésről kell gondoskodni, és ontja virágait. A pompás virágai tavasztól őszig virágoznak, és enyhe teleken is gyönyörködtetnek bennünket. A tavaszi illatos kertből nem hiányozhat a gyöngyvirág!

Kiskertek kedvelt virága még az írisz, vagy más néven nőszirom. Gyönyörű és hálás virág. Az íriszek egyik változata a rizómás fajta. Tőosztással könnyű szaporítani. Erre a legalkalmasabb időszak az ősz, vagy a kora tavasz, amikor még nincs meleg. A kiskertekben ismert virágnak nem csak virága mutatós, de íves levelei bőséges öntözés mellett egész nyáron szépek. Számtalan színben pompázik, a sárga-kék virágú szinte világít a kertben. Az írisz vízigényes, rendszeresen öntözni kell. A napos és félárnyékos helyet egyaránt szereti. Virágait május-júniusban hozza.

Szegfűk: a kis évelő szegfűk a föld közelében lapulva árasztják május-illatukat. Sok fajtája ismert.

A margaréták egyszerűek, mégis kifinomultak, emellett az egyik leggyönyörűbb képviselői a virágok birodalmának. Tőosztással augusztusban vagy tavasszal is szaporítható. Liliomnak számtalan fajtája létezik, némelyek illatosak, mások pusztán csak szépek.

A pünkösdi rózsa nem illatos, de szép piros bimbós állapotban gyönyörű vágott virág.

A bazsarózsa virágai egymagukban is erős illatot árasztanak, hát még mikor egy bokor száznál is többet nevel belőlük.

Dália a fészkes virágúak családjába tartozó dísznövény, amelynek mára számtalan fajtája ismert. Ezek a gumós lágyszárú növények. Méretük 30 cm magasságtól egészen a két méteres nagyságig változhat. Az eredetileg Mexikóból származó gumós számtalan hibridje a legkülönbözőbb színekben, méretben és formákban pompázik.

A fajta gazdagságot mi sem bizonyítja jobban, minthogy a különböző virágformák saját fantázia nevet is kaptak, így lett a kaktuszdália, a vízililiom, a pompon, a labda, vagy a szellőrózsa név. A dália gumókat tavasszal májusi fagyok után érdemes elültetni kertünkbe, melyek a nyár derekától egészen az őszi fagyokig nyílnak Érdemes a kert napos részébe ültetni, mert félárnyékos helyen nem fog virágozni. A gumókat ősszel fel kell szedni, mert télen kifagynak, majd egy fagymentes száraz helyen kell átteleltetni

A rózsa sokak számára a virágok királynője. Minden kertben, a klasszikustól a modernig, a nagyban vagy a kicsiben, találni helyet a rózsák számára. Ápolásuk egyszerű, és sokféle színben, illattal és formában kaphatóak: igazi élvezet az érzékeinek! Egy futórózsa a falfelületre vagy pergolára futtatva, egy kerti út mentén ültetett törzses rózsa, egy bokorrózsa; mindegyik csodaszép! A teraszon vagy az erkélyen cserépbe ültetve is kitűnően érzik magukat, de vágott virágként is szépek. Napos helyet válasszon kedvenc rózsái számára, és ne ültesse be túlságosan a környékét, hiszen fontos a növény számára, hogy megfelelő mennyiségű napfény érje. Érdemes ügyelni arra is, hogy milyen színben hozzá illő növények vegyék körül a pazar összhatás végett. Természetesen elengedhetetlen a rendszeres, gondos ápolás a növény optimális és egészséges növekedésének elősegítése érdekében.

  

A kána impozáns megjelenésű, akár 2-3 méter magasra is növő rizómás évelő dísznövény. Termetének és dekoratív, méretes leveleinek köszönhetően trópusi hangulatot varázsol a kertbe. Csoportokban ültetve igen mutatós. A kánna könnyen termeszthető, mindössze csekély gondozást igényel. Megfelelő körülmények között mind levelei, mind virágai üde színfoltként hosszan díszítik a kertet. Fény- és melegigényes, így a kert napos részébe, jó vízáteresztő, tápanyagokban gazdag talajba ültessük. Vízigénye nagy, a nyári növekedési időszakban – a szárazabb hetekben, természetes csapadék híján – rendszeres öntözést igényel. A kánna fagyérzékeny, ezért a mi éghajlati viszonyaink között teleltetést igényel. A rizómákat október-novemberben, az első fagyok beállta előtt ássuk ki, szedjük fel a földből.

Virágoknak csak a töredékét gyűjtöttem össze. Én ezeket szeretem a legjobban.A virágok életünk velejárói. Elkísérnek a születéstől halálunkig. Ezért sokféle jellemzőt kaptak. Nézzük meg, melyek a legismertebbek.

A hóvirág a remény és a tisztaság virága. A krókusz a vidámság, a fiatalos jókedv, a derű virága. A leander az  óvatosságé.  A tulipán: tökéletes szerető, hírnév.Ősi női jelkép. Ezen kívül a ragaszkodást, az elmélkedést és az imát is szimbolizálja.A nárcisz önzést, a hiúságot és a hidegséget is jelképezi. A jácint a bájosság, az állhatatosság, tartósság, a bocsánat, a bánat virága. Az árvácska a barátság, a ragaszkodás virága. Az írisz hűségé; reményé; bölcsességé; bátorságé; elismerést és a lángolást jelképezi.A szegfű kedves, ártatlan, tiszta szerelemé. A margaréta az ártatlanság; finomság; tisztaság; őszinte, hűségé. Liliom a szüzesség, tisztaság, méltóság és fenségé. Pünkösdi rózsa: Szégyenlősség; félénkség virága. Bazsarózsa: Derűs élet, boldog házasságé. A dália: Elegancia; magasztosság, a változékonyság jelképe. A rózsa, a szerelem virága.

A kána nem tekinthető vágott virágnak így nevével megkülönböztetett jelzőt nem találtam.

A virágokat felhasználták titkos szerelmi üzenet küldésére. Szerelmi kódnyelvként a virágok csak a 18. században terjedtek el szélesebb körben. Ha egy fiúnak akkoriban megtetszett egy leány, nem volt túl sok lehetősége arra, hogy érzelmeit választottja tudtára adja. Az erényes leányokat a szülők gondosan őrizték, a házból is csak kísérettel léphettek ki. A virágok viszont szavak nélkül is beszéltek. Így fejlődött ki a rájuk épülő kifinomult jelrendszer, amelyet megtanulni csaknem olyan bonyolult volt, mint egy idegen nyelvet. Ez olyan titkos nyelv is, amely messze áll a háborútól. Mi több, a szeretet, a szerelem, a vonzalom kifejezésére szolgált egy olyan korban, amikor árgus szemek védelmezték a fiatal lányok ártatlanságát, és a szemérem megakadályozta bizonyos gondolatok nyílt kimondását. Magyarország első ismert virágkönyvei között volt Pajor István ügyvéd 1833-ban megjelent Titkos szerelem, vagyis napkeleti virágnyelv írása, majd magyarul 1852-ben, Kassay Adolf összeállításában jelent meg az első virágnyelv-szótár.

 A virágok szeretete Tökölön is él. A rendszerváltás utáni években Kunczené Fellegi Katalin megalakította a Virágos Tökölért Egyesületet, mely megalakulásától minden évben az ország különböző részeire vitte a virágszerető Tökölieket. Az országjárás tapasztalata fellendítette nálunk is a virágos kultúrát, mely meglátszik, sok tököli portán.

Fogadják rövid összefoglalómat szeretettel.

 

2017-01-31                                                         Írta és összeállította: Pletser József

Forrás: Wikipédia

A teremtés könyve

Képguru

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.