A pénz

A pénz

Gazdálkodjál a pénzzel meg az idővel. És pediglen az idővel jobban, mint a pénzzel, mert az idő napról-napra drágább, a pénz pedig évről-évre olcsóbb.                                                                                 Milkó Izidor

A pénz, ha van, azért, ha nincs, azért probléma. A pénz jóval több, mint vásárló eszköz, életünk része. Az emberek különböző típusba sorolhatók, annak függvényében, milyen a viszonyuk a pénzhez. A birtoklás közvetett és közvetlen eszköze mindig a pénz. A sok pénz rangot, tekintélyt, jó házasságot, egészséget, kényelmes életet, sikert, önbizalmat és magas önértékelést adhat, míg a pénztelenség gyakran mindennek az ellentétét jelenti.  Van, akinek a pénz szorongást okoz, másnak meg oldja a szorongását. Egyes embereknek minden gondolatát a pénzt tölti ki. A pénzt a hatalom forrásának hiszik, és úgy gondolják, hogy minden megvehető.

A gazdag a szegényeken uralkodik, és szolgája a kölcsönvevő a kölcsönadónak.                                                                                                Biblia

Van, aki értelmetlenségig zsugori, másoknak a pénz a biztonságot jelenti. Van, akinek a pénz soha nem elég, és van, akinek a pénz szimbolizálja a sikerességét és az elért eredményét. Sokszor hallunk pénzre vonatkozó intelmeket,”aki a kicsit nem becsüli…”; “könnyen jött, könnyen megy”; “a pénz nem boldogít”, “valahogy mindig lesz”, stb.-Vannak pénzkerülő emberek.  Az ilyen emberek szeretnének függetlenedni a pénztől, mert a pénzt valami szükséges rossz dolognak tekintik, amely megfoszt a szabadságtól, megalkuvásra és megalázkodásra kényszerít. Nekik a gazdag emberek gyanúsak, mert úgy vélik, másoktól vették el, amijük van. Szerintük a gazdagok mohók, rossz emberek. A jó emberek nem sokat foglalkoznak a pénzzel, éppen csak annyi legyen, hogy az embernek ne kelljen foglalkoznia vele. Ez is egyérdekes álláspont.

Azt mondják, a pénz megrontja az erkölcsöket. Igaz. De a pénztelenség még inkább.                                                      Kopátsy Sándor

Bár erkölcsi alapon is lehet valaki pénzkerülő: a szent emberek, a koldusrendek, különböző jótékony mozgalmak a pénz birtoklását bűnnek tekintik, mert szerintük a pénz az kevélységre, bujálkodásra, pazarlásra ösztönöz. Az ilyen emberek belsőjük tisztaságát akarják megőrizni attól, hogy beszennyezze a pénz. A pénz, kétségtelenül nem alaptalan megfigyelés – megváltoztathatja az embert, iriggyé, vetélkedővé, aljassá, kegyetlenné teheti.

A pénz fialtatása

A zsugori irracionális módon ragaszkodik a pénzéhez és vagyontárgyaihoz. nem tud tőlük megválni, minden kiadást úgy él meg, mintha a fogát húznák. A fukar egyfajta rabja a pénznek.

A pénzimádó nem tudja kihasználni azt, ha sok pénze van, mert a pénz nem arra van, hogy elköltsék. A pénzimádó viszont makacsul hisz abban, hogy a pénz tesz boldoggá, s mindent meg is tesz azért, hogy sok legyen belőle. Megtapasztalta, hogy a pénz hatalom, kiváltság, önérzetet ad, de éppen ezért úgy érzi, a pénzből soha nem elég. Rengeteget dolgozik, nincs is ideje élvezni az életet, de persze, ha csak teheti, fényűzően él, szórja a kemény munkával megkeresett pénzt, hiszen a pénz csak költés közben nyújt hatalomérzetet, okoz örömet és büszkeséget. Az ilyen emberek gyakran bőkezűek, nem gondolnak a jövőre, és gyakran ez lesz a vesztük, hiszen könnyen kicsúszik a lábuk alól a talaj, ahogy változik a gazdasági-politikai helyzet, vagy egyszerűen megöregszenek.

Vannak, akiknek a pénz státusz! Akiknek a pénz ad tartást és rangot. Az ilyen személyek szeretik többnek és fontosabbnak érezni magukat, s ebben segít nekik a pénz. Szeretik bizonyítani másokhoz képest fölényüket. Az ilyen emberek gyakran alacsony sorból küzdik fel magukat, önértékelésük csekély, s meg akarják mutatni a világnak, hogy ők is érnek valamit. Általában boldogtalanok, keserűek, távol áll tőlük az önmegvalósítás, sokat szoronganak gazdasági helyzetükön, folyton vetélytársaikon tartják a szemüket, és félnek elveszíteni kivívott helyüket. A pénzt státusznak tekintők csak drága, minőségi dolgot vesznek meg.

A pénz más embereket éberré teszi. A pénz örök gyanakvást és titkolódzást jelent, akár sok, akár kevés van belőle. Az ilyen emberek titkolják jövedelmüket, gyakran még házastársuk elől is pénzt rejtenek el. Véleményük, “jobb óvatosnak lenni”. Az ilyen emberek nem szeretnek adósságba keveredni, hitelkártyával fizetni, jobb szeretik a készpénzt. Pénzüket sokszor otthon rejtegetik, mert nem bíznak sem a bankokban, sem az államban, holmi pénzforgató vállalkozásokban. Ők azok, akik folyton arra gyanakszanak, hogy folyton át akarják őket verni, meg akarják őket rövidíteni Ennek a típusnak alesete a mindig turkálóban vásárló, az olcsóra, a leárazásra mindig vevő ember, aki végső soron “olcsó húsnak híg a leve” alapon gyakran pórul jár, míg a pénz kapcsán mindig éber, mindig ügyeskedni akar, és a bóvlira harap.

A pénz nem boldogít. De vehetsz rajta bármit, amire szükséged van. Még barátokat is.

PewDiePie

A pénzt megszerezni önmagában kihívás, de ha van pénzünk, az belépési lehetőséget jelent egy még kockázatosabb világba: ahol sokat lehet nyerni, de nagyot is lehet bukni. A kalandor, ha nem elég szerencsés, életében többször csúcs gazdag lesz és elszegényedik. Ez a gazdasági hullámvasút azonban nem szegi kedvét, hiszen pont ez az egészben az izgalmas. A szerencsésebb fajtában van annyi megfontoltság, hogy csak vagyona egy részét kockáztatja, vagy van annyira okos, hogy gyakrabban nyer, mint veszít a nagy pénzügyi kalandjain . A pénz nem csak a pénzről szól. Sokkal inkább a személyiségünk egyik, bár fontos megnyilvánulása. Fiatal korban sokan pénzkerülők, aztán, ahogy “benő a fejük lágya”, gyakran a legpénzsóvárabb emberekké válnak. Manapság a pénz a legnagyobb gond és egyben a mozgatóerő is. Mindenki többet akar, mint ami neki jutott, és amikor olyan emberekkel találkozunk, akik szegények, de mégis boldogak, nem akarunk nekik hinni, hiszen sajnos még mindig ők vannak kevesebben. Hogy lehet valaki boldog anélkül, hogy nem milliomos? A boldogság nem mindig a pénzben rejlik, bár az emberek mindig többen lesznek, akiknek a pénz a fontos. Az emberi kapcsolatokban is mindig jelen lesz a pénz, mint megkülönböztető jel. Ahogy múlik az idő, lassan rájön az ember, az egészség, a család és a szeretet többet ér minden milliónál. És a túlvilág se váltható meg vele, mégis sokan vannak, akik a pénzért képesek hazudni, korrupt módon, haszonszerzésért megalkudni, a hatalomhoz dörgölődni más emberek meggyalázásával, becsapásával és meglopásával!

Nagy tévedés azt hinni, hogy az anyagi javak a legfontosabbak az emberi életben. Az emberi boldogsághoz szellemi javakra is szükség van. Ha az ember egy szép kertben sétálhat, ha nézheti a csodaszép napvilágot, ha együtt lehet azzal, amit szeret, ha a gyermekei örömet adnak neki, ha a szüleit tisztelheti, ezek legalább olyan fontosak a boldogsághoz.                                                                                                                             Wigner Jenő

Én mindig csak azt kértem, sose legyek olyan gazdag, hogy elfelejtsem honnan jöttem, de sose legyek olyan szegény, hogy hitvány emberekhez keljen esedeznem alamizsnáért. Továbbá hinni tudjak abban, hogy a világban nem mindenki megvásárolható!

Annyi pénzt adok a gyerekeimnek, hogy képesek legyenek tenni valamit, de annyit nem fogok adni, hogy képesek legyenek arra, hogy semmit ne kelljen tenniük.                          Warren Edward Buffett

Azt mondják „a pénznek nincs szaga.” – de igenis a tisztességtelen úton szerzett pénznek van szaga: az a pénz büdös. Amiért ember korrupt módon mindenre hajlandó volt, az ilyen pénz társadalmi betegség, mely elrontja az embert, de valahol van egy fontos üzenet: nem szabad eldobni a becsületérzetünket a pénzért.

 Aranyosi Ervin: Irigység

Ó, jaj, mi költözött beléd,
mi az, mi arra késztetett,
hogy neked ne legyen elég,
hogy ne élvezd az életet?

Mi az, mi neked nem jutott?
Mi az, amit más birtokol?
– Mindened meglehet, tudod?
S tán vár is rád már valahol!

Ne kívánd hát a másikét,
hisz az, neked is meglehet!
Nem sóvárgásról szól a lét,
hogy csak kívánhat a szemed.

Ne sóvárogj, hanem teremts,
álmodd valóvá álmaid!
Rajtad múlik, azzá lehess,
aki a vágyadban lakik!

Ne mástól kívánd, irigyeld,
mert úgy, azt meg nem kaphatod.
Vonzz, mint a mágnes, és figyeld,
teremts valóság alapot!

Hagyd hát, hogy jöjjön, s megkapod,
ha van hozzá elég hited,
de tudd, nem látod a napot,
ha kezed szemed elé viszed.

Háríts el minden akadályt,
az irigység is pont ilyen,
s ha eltűnik maga a gát,
már nem is maradsz irigyen!

Tiéd lesz minden földi kincs,
s ami ennél tán fontosabb!
Ha lelkednek hiánya nincs,
nem is lesz nálad boldogabb!

 

 

 

2017-11-29                                            Írta és összeállította: Pletser József

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.