A közelgő választáshoz:Kedves Tököliek!

Nagyon hasznos és érdekes a „pultozás”, a település bejárása, mert sok emberrel találkozhatunk, akiktől megkérdezhetjük a véleményüket, tapasztalataikat. Amellett a sok-sok probléma mellett, amit látunk, tapasztalunk jó néhány egyéb kérdés is felmerült a beszélgetések során. Számos téma került szóba már eddig is, nagyon szerteágazóak azok a területek, amelyek fejlesztésre szorulnak városunkban.

Ezért témakörönként csoportosítva szeretném bemutatni a programomat, leírni a gondolataimat Tököl jelenlegi helyzetével és jövőjével kapcsolatban.

Elsőként az önkormányzati kapcsolattartáshoz kapcsolódó elképzeléseimet szeretném megosztani! Várom szíves észrevételeiket, véleményüket, kérdéseiket!

 Nyilvánosság, átláthatóság, élő kapcsolat

Programom lényege címszavakban:

  • A testületi ülések online közvetítése
  • Rendszeres képviselői fogadóórák, és a körzetek bejárása
  • Élő, interaktív kapcsolat a település lakói és az önkormányzat között
  • A lakosság bevonása a döntések előkészítésébe
  • A bizottsági ülésekről hangfelvétel, részletes jegyzőkönyv készítése

A tököliekkel folytatott beszélgetésekből egyértelműen kiderült, hogy a lakosok egyik legfontosabb problémája az, hogy a város vezetése úgy működik, mintha nem ők lennének a lakosságért, hanem a lakosság őértük. Az emberek jelentős részének fogalma sincs róla, hogy ki is az ő körzetének képviselője az önkormányzatban!

Jogosan merül fel a kérdés: Hogyan és mit is képviselnek a képviselők?

Nyilvánosság, folyamatos jelenlét, átláthatóság

Annak érdekében, hogy a képviselet valóban arról szóljon, amiről kell, havonta egyszer minden képviselő fogadóórát fog tartani lehetőleg a saját körzetében lévő helyszínen. Mindemellett a modern infokommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy az e-mail mellett a legkülönbözőbb közösségi média felületeken is kapcsolatba lehessen lépni az önkormányzati képviselőkkel. Erre is fokozott figyelmet fogunk fordítani. Személy szerint heti rendszerességű polgármesteri fogadóórát tervezek, sürgős esetben azon felül is elérhető leszek!

Átláthatóság

Nem elég, hogy a Tököli „Visszapillantó” Tükörből tájékozódhassanak az emberek arról, hogy milyen mesebeli fejlődésen ment keresztül a település egy-egy adott időszakban! Véleményem szerint Tököl város hivatalos oldalának könnyen áttekinthető, folyamatosan frissülő felületként kell a lakók rendelkezésre állnia! Éppen ezért új oldal elindítását tervezzük, amely lehetőséget teremt a lakosság számára probléma bejelentésre, javaslattételre, továbbá arra is, hogy ily módon is részt vehessen a különböző fejlesztési tervek véleményezésében. Az oldal részeként olyan digitális részvételi platform kidolgozásában gondolkodunk, amely megkönnyítené a lakosság számára közös ügyeik nyomon követését, az ezekbe való bekapcsolódás lehetőségét.  Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan segítenének egy-egy konkrét feladat megoldásának előkészítésében akár tudásukkal, akár kapcsolati hálójuk felhasználásával is!

Megalapozott döntések

Jelenleg a lakosságnak fogalma sincs róla, hogy mi zajlik le egy-egy bizottsági, illetve testületi ülésen. Meggyőződésem, hogy minden választópolgárt megillet az a jog, hogy figyelemmel tudja kísérni milyen álláspontot képvisel, milyen problémákat vet fel, mire voksol az ő képviselője!

Költői kérdés ugyan, de vajon mennyire tartalmas és érdemi viták lehetnek most az üléseken, ha a nyúlfarknyi bizottsági üléseket egyből a testületi ülés követi?

(Az alábbi meghívók az önkormányzat hivatalos honlapján tokol.hu találhatók:
http://tokol.hu/dokumentumok/2019_07/00_MEGH%CDV%D3.pdf
http://tokol.hu/dokumentumok/2019_08/00_MEGH%CDV%D3.pdf)

Értelmes, hasznos, előre vivő megbeszélések, viták nehezen képzelhetők el témakörönként átlagosan 2-5 perc alatt. A bizottsági módosító indítványok, kiegészítések beépítése a testület elé kerülő anyagba szintén időt igényelnek. Ennyi idő alatt leginkább csak szavazni lehet… Átláthatóságot teremtve a nyilvánosság előtt élő online közvetítést tervezünk! Az ülésekről készült felvételek nyilvánossá tétele esetén bárki informálódhat arról, hogyan dönt az általa választott képviselő az adott kérdésekben.

A település fejlődésének irányát döntéseivel az önkormányzati testület szabja meg, a mindenkori polgármester ezek végrehajtásáért felelős! Én olyan testületet szeretnék, amely folyamatos kapcsolatban áll a lakossággal, aktívan, problémákat felvetve, ezeket részletesen megtárgyalva, felelős döntéseket hoz, és ezek végrehajtását figyelemmel kíséri!

A Civil Kontroll csapatának képviselőjelöltjei ilyen emberek.

2019-09-02                                                                        Farkas Zsuzsanna

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.