Tököli Civilek:Miért szeretnénk változást!

Tájékoztatás

 Akár hiszik a Tököliek, akár nem, a 80-as évek egyik legfejlettebb Csepel szigeti települése akkor, nagyközségünk volt. A rendszerváltás után, a lakóteleppel nemcsak terhet, de olyan ajándékot is kaptunk, amit környezetünkben senki más. A lakótelepen eladott ingatlanok nagy száma, bel és külterületi és üdülőterületi ingatlanok szinte teljessége, a részvények összessége, a repülőtér átminősítéséből származó bevételek kevés településnek adattak meg. Minden eladásra került. Az eladott ingatlanok száma ezer körüli, több százmilliós bevétellel növelték az önkormányzat költségvetését. Így a nagy ingatlan eladási lehetőségek mára megszűntek.

Megszűnt működni például az öregek napközi otthoni ellátása, házi gondozási szolgálat bővítése, helyi orvosi ügyelet megőrzése. Megtörtént az orvosok albérletbe kényszerítése, pedagógus lakások eladása, továbbá a közétkeztetés önkormányzati intézményi fenntartása. Még megvan a régi orvosi rendelő, de az orvosi lakások méltatlan helyzetbe kerültek. Közben az önkormányzat intézményi keretek között működtet olyan tevékenységeket , melyek évek óta több tízmilliós veszteséget termelnek. Nem látni a veszteségek csökkentésére való törekvést. Bizony a többször hangoztatott mintaszerű gazdálkodás látszata ingatlanok eladásából volt fenntartható, melynek tagadhatatlan, van látható értéke is, ami több észszerűséget és fontossági sorrendet is hozhatott volna.

Mivel az ingatlanok eladása, nevezhetjük privatizációnak is, megszűnt, ennek pótlására a hitel felvétel lett a megoldás.

Ha számításainkban nem tévedtünk, Tököl az elmúlt 9 év alatt 1 milliárd 915 millió, azaz egymilliárd kilencszáztizenöt mFt hitelt mozgatott. A most leköszönő Önkormányzat 5 év alatt 1099 mFt, azaz egymilliárd kilencvenkilenc millió Ft hitelfelvételhez járult hozzá egyhangúan. 2010-2014-ig 816 mFt, 2014-2019 között 1099 mFt volt a hitelmozgatás kamattudásunk nélkül.

Hogy írásunk ne legyen félreérthető, hogy mennyi a hiteltartozás pontos értéke, pontosan nem tudhatjuk, mert sem a visszafizetések, sem a kamatok nem ismertek számunkra.

Két adat vált ismertté!

  1. A 2017 11.16.-ai kimutatás szerint a visszafizetési kötelezettség 2027-ig terjed, ennek értéke 595 123 078 Ft. (Önkormányzati határozatszám:2017.11.16 /173)

  1. 2019. szeptember 25.-én Tököl polgármestere a következő tájékoztatást adta.2027.évig a tőketörlesztés 440 056 000, a kamat 30 409 561, az összes fizetési kötelezettség 478 465 561 Ft- ra várható.

Az öt év alatt az önkormányzati gyűléseken a lehetséges szavazatok száma 11100 lett volna, ha mindig mindenki ott van. A szavazatok eloszlása 6 nem, 9 tartózkodás volt. A többi, mindig, mindenkor egyhangú igen!

Hangsúlyozzuk, Egyesületünk nem kíván személyes torzsalkodásba, érzelmi, hangulatkeltő vitákba kerülni, csak kérni a város lakóit, olyan polgármestert és képviselőket válasszanak, akik képesek felelősséggel, ciklusokon belül gazdálkodni és a lakosságot mindenkor meghallgatni.

Ezért ajánljuk Önöknek a változást, jöjjenek a fiatalok!

2019-10-5                     Tisztelettel: Nagy Béla és Pletser József     társelnökök

 

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.