2020, nevezetes év a világtörténelemben!

Nemcsak háborúk, a hatalomért felelőtlen öldöklés, hanem egy betegség, szokatlanfajta vírus is fellépett, mely tizedeli az emberiséget, megváltoztatja szokásainkat, letöri az emberi kapcsolatokat és tönkretesz gazdaságokat, általa az embert.

A vírus az influenzához hasonló klinikai tüneteket produkál, amelyek szinte minden esetben lázzal kezdődnek, és jellemzően száraz köhögés is jelentkezik. A betegség súlyosbodásakor nehézlégzés, légszomj, majd a legsúlyosabb esetekben tüdőgyulladás alakul ki, mely izomfájdalom, fejfájás vagy torokfájással is párosulhat.

Mindenkiben felmerülhet a kérdés: mi várható most? Az esetszámok növekedése 2020 decemberében egyelőre nem mutat csillapodó tendenciát.

„Amikor a 14. században megjelent a fekete halál, tíz év alatt eljutott Kínából Nagy-Britanniába, megölve Ázsia és Európa lakosságának negyedét-felét. Senkinek sem volt fogalma arról, mi történik, mi okozza a betegséget és mit tehetünk ellene. A koronavírus idején csak két hétbe telt a tudósoknak és orvosoknak, hogy azonosítsák a vírust és elemezzék. És alig haladunk!

A baráti puszi az elmúlt pár évtizede Nagy-Britanniában tört előre. Franciaországban sokkal régebbre vezethető vissza. De manapság legjobb elkerülni a koronavírus-járvány idején.  Így a kézfogást is. Ma a világ vezetői pedig már kezet sem szívesen fognak egymással.

Ha ma arra biztatom kedves olvasóimat, fogjunk kezet, öleljük meg egymást, akkor lehet, hogy hibázok.

 A vírust nem érdekli az állampolgárságod, az eszmerendszered, a politikai beállítottságod vagy a vallásod, és úgy tűnik a korod se. Mindannyiunk ellensége. Megállítása globális harci erőfeszítéseket kíván, amit a tudomány, a gondolkodás kell, hogy vezessen!

És itt a karácsony! A kereszténység jelentős ünnepe, Jézus születésnapja. A család, a szeretet, az összetartozás, az ajándékozás ünnepe. Hol lesznek szeretteink?

És jön már a téli napforduló, az a pillanat, amikor a Nap- Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét (kb. 23,5 fok) éri el, a Nap déli félgömbön való elhelyezkedése mellett. Ez az időpont december 21-én van, és az északi féltekén a csillagászati tél kezdetét jelenti.

Reggel hétkor még sötét van, délután négykor már alig van fény. Ha napközben kisüt néhány percre, a nap, akkor is csak a sodródó felhők sötétszürke partjait láthatjuk, Az ég kékjére, még várhatunk egy keveset. A néma sötétség elfojtja a hangok sokszínűségét. A madártrillákat csak a késve távozó vadludak hallatják délre haladó V vonulatukban. A bejárati ajtóm előtt állva, hallom a zengő szél dalát, s érzem hűvös leheletét.

2020 karácsonya előtt elfog a reménytelenség. Soha sem gondoltam, a balsors ilyen megrázó csapásaira. Álmomban, mégis egy békés kikötőben állok, kopár hegyek, színes dombok előtt.

De az óra tik takjai könyörtelenül jelzik az elmúlást.

Édes Istenem, mikor lesz ennek vége?

Tököl, 2020-12-14                                    Pletser József

Forrás :Internet

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.