A tököli templomtorony

72 esztendeje annak, hogy 1944. november 22.-én felrobbant a tököli templom tornya. A német és a magyar hadvezetés arra törekedett, hogy a hadi objektumnak számító épületeket megvédjék vagy szükség esetén, ha a védelem lehetetlenné válik, megsemmisítsék. A Tökölt védő német és magyar haderő úgy ítélte meg, hogy a Csepel-sziget déli része felől támadó szovjet hadsereggel nem tudják felvenni a küzdelmet. A tököli templomtornyot ezután a német katonák felrobbantották.

 torony

 A felrobbantott torony maradványa

Ennek az esztelen értelmetlen pusztításnak a II. világháborúban  stratégiai okokra hivatkozva esett áldozatául például a Tököli templomtornyon kívül 1944 december 7.-én a Dunaharaszti Szent István templom, majd a Szent Imre templom és a Kálvária kápolna is. Taksonyban is lelőtték a templomtornyot és több belövést kapott a templom is.

” A Tököli Hívek a torony felrobbantását követően elhatározták, hogy az eseményhez legközelebbi egyházi ünnepen, Krisztus Király ünnepén 48 órás Szentségimádáson vesznek részt, így kérve engesztelést mindazokra, akik elkövették ezt az értelmetlen esztelen pusztítást.”

A Tököli Hívek a 48 órás Szentségimádást Krisztus Király ünnepén az 1990 – es évek végéig megtartották, majd a hívek lélekszámának csökkenése miatt a Szentségimádás ideje lecsökkent 8-10 órásra, ugyanis a Szentségimádás  egyik fontos kritériuma, hogy azt üres templomban nem lehet illetve értelmetlen megtartani.

Ennek emlékére 2016. november 24.-én 17.00 – kor Szentmisén emlékeznek meg a Tököli Hívek.

A ” Szentmise felajánlása: A templomtorony újjáépítésében önkéntesen résztvevők lelkéért.”

A Tököliek bíznak abban, hogy a hívek létszámának gyarapodásával belátható időn belül újra meg lehet tartani a 48 órás Szentségimádást.

Emlékezzünk szeretettel mindnyájukra.

 Tököl,2016-11-21                                                      Nagy Béla és Pletser József

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.