Advent

A katolikus liturgiának megfelelő adventi koszorú, három lila és egy rózsaszín gyertyával, amelyet a harmadik vasárnapon kell meggyújtani, a lila szín a keresztény katolikus hagyományban a bűnbánat színe, a négy vasárnapból a harmadikon azonban az ünnep fölött érzett örömöt fejezi ki a rózsaszín gyertya (Wikipédia).

advent1

Decemberben a legrövidebbek a nappalok, leghosszabb a sötét órák száma, ami az emberek lelkére is kihat. Ilyenkor a legerősebb a fény hiánya és a fény várása is. Az ember ősidők óta ünnepelt. Ebben személyes vagy közösségi élete, egy-egy eseménye örömöt vagy bánatot hozott. Ezért keresi az olyan dolgokat, hogy ünnepei által új életerőt nyerjen a mindennapokra. Az ünneplésben az ember tudatosan töri át hétköznapjait. Az ünnep az embert a gyökereivel kapcsolja össze, amelyekből táplálkozik. Létfontosságú megünneplése, mert ezek adják az élettel való megbirkózáshoz szükséges erőt.

Idén is közelegnek az adventi ünnepek. Az advent négy vasárnapot foglal magában. Ennek napjai idén: november 27.-e, december 4-e, december 11.-e és  december18.-a.

Időpontjai évről évre változnak. Az első ünnepnapot Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnapon tartjuk.

Advent szó jelentése: Az Úr érkezése.  Adventus- latin eredetű szó, eljövetel, megérkezés. Az ünnep eredete az V-VI. századra nyúlik vissza. Ez Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Az advent megünneplése tehát ezt jelenti: a hívők újra átélik az Isten eljövetele utáni vágyódást és a megtérést, amelyet ez az esemény előkészít. Ezen a módon egyre mélyebben érzik át Isten közeledését, a bennük lévő sötétségnek a fölszakadozását. Az advent Jézus eljövetelének minden módját jelképezi, mindenekelőtt az Úr akkori, emberi alakban való világba lépését.
Advent értelme: Az adventi várakozás célja felidézni a Messiás születése előtti történelmi várakozást, felkészülni karácsonyra és Krisztus második eljövetelére. Adventkor a keresztények nemcsak a Jézus születése előtti várakozásról emlékeznek meg, hanem további két jelentése is van az ünnepnek. Várják az Úr eljövetelét a saját életükben is: hogy keresztény életvitelükkel minél közelebb kerüljenek Istenhez, Jézus tanításához. Továbbá várják Jézus Krisztus második eljövetelét is, s igyekeznek felkészülni az utolsó ítéletre.

Mi jellemzi az adventi időszakot: Az advent nem csak a vallásos emberek ünnepe. Ebben az időszakban mindenki gyakorolhatja a csönd, az elmélkedés, az imádság és a bűnbánat áhítatát.

Az advent egyik szimbóluma az adventi koszorú négy gyertyával. Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden vasárnappal, eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. A gyertyák egyben a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak.

A hit, a remény és a szeretet gyertyái lilák, az örömé halványlila. A katolikus egyházban advent liturgikus színe a lila (viola), mely a bűnbánatot, a szent fegyelmet és összeszedettséget jelképezi. Advent harmadik vasárnapján, ez az örömvasárnap, az Úr eljövetelének közelségét ünneplik; e nap liturgikus színe a rózsaszín. Advent az önvizsgálat, a megtisztulás ideje, hogy méltóan tudjuk fogadni, befogadni ezt a megszülető fényt, a szeretetet. Ahogyan karácsony után újjászületik a nap, hosszabbodnak a nappalok, növekszik a világosság és növekszik bennünk is fény és a szeretet!

Ádvent az Úr kegyelemhozó eljövetelére, a karácsonyra való felkészülés időszaka. Nem véletlen, hogy ezt a külső, belső természettel való összhangban a téli napfordulón ünnepeljük.

Ma az üzletekben, az adventi asztali díszek minden formáját megtaláljuk. Többségben még mindig kör alakúak, de a gyertyák színei igen változatosak lehetnek.

advent-2

Adventi asztali dísz

Mit kívánhatunk magunknak és embertársainknak? Győzedelmeskedjen a fény a sötétség felett!

 „GLORIA IN EXCELSIS DEO

ET IN TERRA PAX HOMINIBUS BONAE VOLUNTATIS”

„DICSŐSÉG ISTENNEK A MAGASSÁGBAN,

ÉS BÉKESSÉG A FÖLDÖN A JÓAKARATÚ EMBEREKNEK”

 

Tököl,2016.11 23                                                                              Pletser József

 

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

2 hozzászólás a(z) “Advent” bejegyzéshez

  1. Csak gratulalni tudok az altalad irottakhoz Jozsi. Gondosan es
    szakszeruen vannak leirva összevalogatva. Latszik,hogy nem kis
    munkakat fektetsz bele amig elkeszulnek. Elvezettel olvasom
    valamennyit.
    Megegyszer Gratulalok !

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.