A szerelem, érzése, tartóssága, szerelmes virágnyelv, más, mint a politika!

Azt gondolom Tökölön is olyan a szerelem, mint a világban másutt. de biztos, jobb, mint a politika. Ezért gyűjtöttem össze ezt a kis összefoglalót, hátha örömet okozhatok!

A szerelem, a szerelem,

A szerelem sötét verem;

Beleestem, benne vagyok,

Nem láthatok, nem hallhatok.

Őrizem az apám nyáját,

De nem hallom a kolompját;

Rá- rámegy a zöld vetésre,

Hej, csak későn veszem észre.

Telerakta édesanyám

Eleséggel a tarisznyám;

Elvesztettem szerencsésen,

Lesz módom a böjtölésben.

Édesapám, édesanyám,

Ne bízzatok most semmit rám,

Nézzétek el, ha hibázok –

Tudom is én, mit csinálok!

Petőfi Sándor: A szerelem, a szerelem.

Goethe:A szerelem olyan, mint a fa: magától növekszik, mély gyökeret ereszt egész valónkba és gyakran tovább zöldül a szív romjain.

 A szerelem hatalmas dolog, amelyet minden emberbe belekódoltak. A szerelem olyan mély és erős érzés, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez, mintha csak csupán szeretetet éreznénk iránta. Szenvedély, szerelem, mámor, megszállottság, vágy, e szavakkal írjuk le azt az önkívületet, eufóriát, révületet, gyönyört, amelyet így vagy úgy, szinte mindenki átélt valamikor. Forró pillantásokról, kézfogásokról, közösen dalolt szerelmi románcokról, szeretkezésről álmodoznak, andalító, meleg érzésekre gondolnak, holott a szerelemnek vannak sötét oldalai is. Együtt jár velük a bánat, a keserűség, a fájdalom és a gyötrelem. Az emberek többsége csak a jó oldalát látja a szerelemnek. A szerelmes ember ujjong, de sokszor kétségbeesik, fél vagy bosszút forral – olykor mindezt egyszerre.Tényleg, ahogy a tudomány írja: a szerelem az agyban lejátszódó kémiai reakció?A férfiak és nők szexszel, szerelemmel kapcsolatos indítékai és elvárásai nagyon eltérőek. Mindezek mélyen gyökereznek az emberiség múltjában. Szexuális vágyaink és indítékaink több százezer év alatt nem nagyon változtak. Egyszerű tudományos nyelvezettel élve, a szerelem ugyanazoknak a vegyületeknek a műve, amelyek társkeresésre ösztönzőek. Tudományosan bebizonyították, hogy létezik „szerelem első látásra. Első látásra fellobbanó szerelem tehát igenis létező jelenség.

 Itt és most szeress! És légy hálás ezért a pillanatért. Ha szerelmes vagy valakibe, nemcsak azt érzed, hogy régóta ismerem már, évmilliók óta, hanem azt is, most látom újra, először! És ez a pillanat nem volt, és nem lesz soha többé! Becsüld meg, mert a csodában élsz. Tündéri csodában. Amelyben egy idegen ember hirtelen és szívszorító módon ismerőssé válik. A szerelem változást idéz elő a viselkedésben. A friss szerelem szívszorító, mert fennáll a lehetősége, és mindig félni kell tőle, hogy az érzés nem talál viszonzásra, és az álom hirtelen félbeszakad. Sokan reménykednek abban, hogy egy nap majd megtalálják a Nagy Ő-t. De ez, sajnos, csak keveseknek sikerül, ha egyáltalán.

Shakespeare:A szerelem éppen annyiféle lehet, ahány ember szerelemmel szereti egymást a földön. Az első szerelem úgy forr, mint az újbor, de minél öregebb és tisztább, annál csendesebb lesz.

Néhány kiemelt típus azonban meghatározható.

Szenvedélyes szerelmet mindenkinek legalább egyszer át kellene élni. Mellette minden más elveszti a jelentőségét. Az erotikus szerelemben elmerülő párokat előszeretettel szólják meg, mivel a szexualitás nagy jelentőségű a párkapcsolatban. A lehető legjobb indítás egy tartós folytatáshoz. Konfliktusos szerelem: a legkisebb apróságon is hajba kapnak, ezek az állandó konfliktusok tartják össze őket. Viszonzatlan szerelem: A legfájdalmasabb szerelemfajta. Ha „túléljük”, márpedig mindig túléljük, erősebbek, ésszerűbbek leszünk, meg tanuljuk kontrollálni az érzelmeinket és a vágyainkat. Önzetlen szerelem: Meglehetősen ritka. Az egyik fél többet ad, mint amennyit kap. Gyengéd szerelem: A szerelem néha mély gyengédségben is megnyilvánulhat, főleg olyan párok esetében, ahol nagy a korkülönbség, vagy sok válságon mentek együtt keresztül. Plátói szerelem: Vannak, akik a tiszta érzelmekre és az értelemre alapozzák a kapcsolatukat, anélkül, hogy a fizikai oldal megjelenne benne. A közös munka, szórakozási forma, érdeklődési kör az összetartó kapocs, bár ez már inkább barátság.

Francios de la Rochefoucauld:A legszebb szerelem sem jut el messzire, ha csak nézik a múlását. Dédelgetni kell, mint egy kedvenc gyermeket.

Hosszan tartható a szerelem?

Mindannyian különbözőek vagyunk, a neveltetésünk, az előéletünk, így az értékeink sem lehetnek azonosak. A kulcs az elfogadás, különben a szerelem gyorsan hatalmi harccá alakulhat. Ahelyett, hogy boldogok lennénk. Világosan kifejezni a nézeteinket, vagy partnerünk tudomására hozni, ami zavar bennünket. De korántsem mindegy, hogyan. Békésen, a másikat tiszteletben tartva lehet és kell is vitatkozni, tabuk nélkül. Egy kis kölcsönös türelem, figyelem, tisztelet, és máris minden jobban megy. Főleg, ha azt is tudjuk, hogy a boldogságunk alapvetően rajtunk múlik, és nem a partnerünkön. Az alkalmazkodás, a világ legnagyobb tudománya.

 A szerelem szakaszai:      Egymásba szeretés,   Egy párrá válás,  Kiábrándulás,      Valódi és tartós szerelem kiépítése, Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot érzése. Egymásba szeretés pillanatában azt gondoljuk, hogy végre beteljesül minden olyan várakozásunk, melyeket előző kapcsolataink nem tudtak megadni. Biztosak vagyunk abban, hogy örökké szerelmesek leszünk egymásba. Egy párrá válás pillanatában elmélyül a szerelem.  Egy otthonuk lesz, ami az egység és az öröm ideje. Megtanuljuk, mi tetszik a másiknak, és kibővítjük saját életünket, hogy kialakíthassuk ‘kettőnk közös’ életét. Úgy érezzük, erősebb a kötelék köztünk és a szeretett személy között, biztonságban érezzük magunkat, és vigyáznak ránk. Sokszor úgy gondoljuk, ez a szerelem legmagasabb foka, és azt reméljük, hogy örökké így marad. Kiábrándulás szakaszon áll vagy bukik a kapcsolat. Itt kezdenek el zavarni a kis dolgok. Úgy érezzük, kevésbé szeret, kevésbé figyel ránk a párunk. Sőt, sokszor úgy érezzük, rabok, sebzettek vagyunk, és ingerlékenyebbé válunk. Lefoglalhat minket a munka vagy a család, de elégedetlenségünk csak nő. Ekkor kérdőjelezzük meg az érzéseinket, és kapcsolatunk gyengülni kezd: hol van ő és a szerelem, amit egyszer éreztem iránta? Elgondolkodunk azon is, hogy ’kettőnk közös életéből’ kilépjünk. Feladod vagy felvállalod? Lehetőségünk nyílik gyengédebbé válni, értékelhetjük a mellettünk lévő személyt, és nem a rá kivetített ’ideális társról’ alkotott elképzeléseinket. Valódi és tartós szerelem kiépítése lehetséges. Boldogtalansággal való szembesülés egyik ajándéka, hogy felfedezhetjük a fájdalmaink és a köztünk lévő konfliktus gyökerét.  A próbatételen túljutva mindketten megtanulunk szövetségesekként viselkedni, így segíteni, megérteni és begyógyítani egymás sebeit. Ne ábrándulj ki, ha a párod nem az, akiről mindig is álmodtál, de igenis olyan valaki, aki képes téged úgy szeretni, ahogy vagy. Nincs annál jobb érzés, mint egy olyan emberrel lenni, aki ismer téged, és úgy szeret téged, ahogy vagy. Olyan valaki mellett lenni, aki megérti, hogy nem azért cselekszel rosszul, mert rossz vagy, vagy, mert nem szereted őt, hanem mert magadon viseled a múlt sebeit, melyek még mindig negatívan hatnak rád. Minél inkább megértjük és elfogadjuk párunkat, annál jobban meg tudjuk szeretni önmagunkat. Ketten együtt képesek megváltoztatni a világot. Ekkor küzdünk meg a különbségekkel és kétségeinkkel, ekkor annyira megerősödik a bizalom és a bajtársiasság, hogy valódi és tartós szerelmük által képesek a párok jobbá tenni a világot. Ha megtanulnánk felülemelkedni a köztünk lévő különbségeken, és megtalálnánk kapcsolatunkban a valódi és tartós szerelmet, együttműködhetnénk abban is, hogy a világban is felfedezzük a valódi és tartós szeretetet. Ez mindkét fél számára egy nagy lehetőség, hogy a ’kettőjükben rejlő erő’ egy közös életcélban összpontosuljon. Ha minden szakasszal megküzdenek, közös életük szilárd alapokra kerül.

Jókai Mór: A szerelem az élet nagy ajándéka, és aki nem nyújtja ki utána a kezét, az sohasem élte az életet a maga teljes módján.

Victor Hugó: Szerelemmel múlik az idő, idővel múlik a szerelem.

Vajon meddig tart a szerelem?

A szerelem addig tart, míg az ember a társába minden pillanatban beleszeret.

A régi időkben nem volt telefon, nem volt e- mail, a szerelmesek virágnyelven üzentek. Mi is a virágnyelv?

A nemek közötti kommunikációban a vonzalom jelzésére századok óta használják a színt, mint „titkos jelet”, mely nyílt vagy kevésbé nyílt üzenetek küldésére alkalmas. Ilyenfajta kódokra mindig szükség volt ott, ahol szigorú erkölcsi előírások voltak érvényben, és az idősebb nemzedék ellenőrizte, korlátozta a fiatalokat. A résztvevők olyan tárgyat választottak közvetítőnek, ami sokféle színben érhető el, és a színkódokat a konvenció vagy egyéni megegyezés alapján jól ismerték. A szín- és virágnyelvet, ha csökevényesen is, de ma is használják: a színszimbólumok részét képezik a divatos ezotériának, virágvásárlásnál pedig illik ismerni a különböző virágok jelentését.

A különböző színek egymással való párosítása összetettebb jelentést hordozott, pl. kék pirossal: rajongó szerelem; rózsaszín zölddel: ábrándozás; sárga violaszínnel: bizalmatlanság, stb.

Alább egy csokor a virágnyelv „mondataiból”:

De a szerelemről még többet lehetne írni, beszélni. Egy biztos, boldogabbak azok, akik szerelemben élnek, mint akik gyűlöletben. Legyen benne részünk, minden korban.

Szerelmes viccek:

– Szeretsz?
– Szeretlek!
– És meghalnál értem?
– Nem, az enyém egy halhatatlan szerelem.

A művészbejárónál egy fiatalember várja a fiatal színésznőt. Amikor meglátja, felkiált:
– Művésznő, hisz Ön a szerelemben első látásra?
– Nem. – feleli a színésznő.
– Jó, akkor visszajövök holnap este.

Szerelem reggel,
Szerelem délben,
Szerelem este,
Szerelem egész álló nap, ezt az átkozott vízcsapot!

Képzeld, én annyira szeretem Hajnalkát, hogy már több száz szerelmeslevelet küldtem neki!
– És hol tartotok?
– Beleszeretett a postásba!

2017-07-18                                             Írta és összeállította: Pletser József

 

Forrás: Wikipédia, Internet

Fazakas: Virágnyelv és egyéb társasági titkos nyelvek

https://youtu.be/4YKkoSiyIzw

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.