A keretes kommunikáció és a szavak forgatása

A keretes kommunikáció és a szavak forgatása

 A kommunikációs keretezés nem véletlen, mely történhet szóban és írásban egyaránt.A szavaknak, az írott betűknek óriási ereje van. Az információk “csomagolása” hatással van döntéseinkre, emlékeinkre, sőt, a világról alkotott elképzeléseinkre. A jól megválasztott kommunikációs elemek segítségével hangsúlyossá lehet tenni egy eseményt, egy bizonyos értelmezést. A csomagolás mellett nagy hangsúlyt kap a tekintélyelvűség, a kommunikálni akaró személy és az őt követő olvasó, hallgató tisztelete. A legveszélyesebb csomagolás a dicsőséget, a tévedhetetlenséget hirdető technika.

Okos, ravasz emberek képesek befolyásolni, hogy más emberek mit észlelnek az eseményből, mit tartanak az okának és a lehetséges következményeinek, morális értékítéletet alakíthatnak ki. Az emberek bizonytalan döntéshozatali szituációkban nem mindig racionálisan cselekednek, hanem néhány alapvető heurisztikát követnek. Ezek arra utalnak, hogy döntéseinket eddigi tapasztalataink és ráérzések alapján hozzuk meg, sok esetben tömegkövetően, nem keresve okát a valódi kiindulópontnak. Kutatások szerint az emberek döntési helyzetekben különböző következtetést tesznek. A viselkedési kutatók ebből azt vonták tehát le, hogy ugyanazok a jelenségek egészen más reakciókat, döntéseket váltanak ki az eltérő keretezésnek köszönhetően. Ez az oka sok esetben emberek, események eltérő megítélésének. A keretezett szavak tehát kétségkívül még az emlékeinket is képesek megváltoztatni. A média köztudottan hatással van arra, hogyan ítéljük meg a társadalmi és közéleti problémákat, a hírfogyasztók eltérő módokon értelmezhetik a hallott dolgokat. Komoly tétje van szavak megválasztásának. De nem is kizárólag arról van szó, hogy ha egy dolgot más keretbe helyeznek, másként látnak, hanem a nyelvi megjelenítéssel magát a jelenséget is képesek megformálni.

Tudományos megfogalmazások nélkül hallottam, hogy egyik tököli kocsma előtt sétált egy közismert, véleményem szerint családszerető, gyermekeit tisztességben felnevelő ember, aki sokszor nem rejtette véka alá véleményét, ami nem esett minden esetben egybe az éppen uralmon lévő, frekventált ember véleményével, aki szintén gyakori látogatója e történelmileg régi helynek településünkön. Közben a helyiségben sört iszogató ember meglátta a gyalogost, aki keretes véleményét az alábbiakban fogalmazta meg. „Ott megy az a szemét”. Hogy miért szemét és mitől, az nem csak a sör, mámorító iszogatásából eredt, ami lehet, hogy számára potyalinó juttatás következménye, hanem egy olyan korábbi sulykolás eredménye, amit a keretes vélemények kialakításában jól képzett sugallótól is származik, amit könnyen magáévá tesz az, aki nem képes a tények megkeresésére, de főleg nem a megismerésére, mert lehet, hogy legközelebbi csapolásból is csurranhat valami. De ettől a vélemény, az vélemény marad.

A kommunikáció és annak tálalása fontos emberi kapcsolat. Aki birtokában van a csomagolástechnikának, olyan kirakatot tud kiépíteni, ami könnyen megvezeti a halandót és az, mire kibontja a csomagot, már rég az események, a tisztesség után kulloghat. Ezért ajánlom embertársaimnak, véleményt csak az mondjon, aki teljes birtokában van az igazságnak! Lehetőleg józanul!

 

2017-10-24                                            Írta és összeállította: Pletser József

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.