Húsvét-2019

Liliomszál

Jó reggelt, jó reggelt,
Kedves liliomszál,
Megöntözlek rózsavízzel,
hogy ne hervadozzál.
Kerek erdőn jártam,
Piros tojást láttam,
Bárány húzta rengő kocsin,
Mindjárt ideszálltam.
Tessék hát rózsavíz,
Gyöngyöm, gyöngyvirágom.
Hol a tojás, piros tojás?
Tarisznyámba várom!

A húsvét az egyik legszebb ünnep, bizony ünnep a javából.A tavasz eljövetelének köszöntése, a rügyező fák, a tavaszi virágok, a bimbózó növények, amelyek a természet újjászületését, feléledését jelzik. Márciusban vagy áprilisban, a Hold állásától függően ünnepeljük.

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb és legnagyobb ünnepe. Jézus pénteki kereszthalála után harmadnapra, vasárnap feltámadt. Halálával megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. Ma egyházi és családi ünnep, melyet a húsvéti szimbólumok követnek.

A tavasz, a feltámadás, a barka, az iskolákban a tavaszi szünet, a 40 napos böjt vége, a finom sonka és a kalács, a piros tojás, a locsolók, a bárány és a hal, mind- mind kötődnek hozzá. A 40 napos böjt Jézus sivatagi böjtjére emlékeztet, melynek húsvétkor van zárása. Virágvasárnaptól nagyszombatig terjedő hét a nagyhét a nagyböjt utolsó hete. Hagyományosan barkát szentelnek és körmenetben vonulnak be a templomba. A nagyhét tehát a virágvasárnappal veszi kezdetét. Virágvasárnapon emlékeznek meg a keresztények arról a bibliai eseményről, amikor Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe. Az ételszentelés húsvéti szokás. A délelőtti misére letakart kosárral mennek a hívők, melyben hús, kalács, tojás, sonka és bor van.

A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás a családi összetartást is jelképezi.

 Húsvét hétfői régi szokás a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás.  A víz megtisztító erejébe vetett hit az alapja. A húsvéti tojások piros színe Krisztus vérét jelképezheti.

Húsvétkor a keresztények Jézus Krisztus feltámadására emlékeznek. Nagycsütörtök az utolsó vacsoráról, Nagypéntek a keresztre feszítésről, Húsvétvasárnap pedig a feltámadás ünnepéről szól.

 

Idén, április 14-én délelőtt a Szentatya a Szent Péter téren mutatta be a nagyhetet megnyitó ünnepélyes szentmisét, amelyen mintegy negyvenezer hívő vett részt. Beszédében hangsúlyozta, hogy Jézus az alázat, az Atya akaratára való ráhagyatkozás útját választotta a diadalittas győzelem útja helyett.

Mit is kívánhatunk idén húsvétkor a Tökölieknek?

Maradjon meg a régi jó szokás a locsolás, mert ilyenkor a rokonok, a szomszédok időt tudnak keríteni egy beszélgetésre. Költözzön a tavasz, a feltámadás öröme mindenki szívébe. A hölgyeknek sok locsolót, a férfiaknak jó locsolkodást kívánunk.

Hétfőn várhatóan meleg és szép idő lesz.

2019.04.19

 

Jókívánságainkat küldjük minden Tökölinek és jó barátnak: a tököli Civil Kontroll Egyesület nevében!

 

Ui: Jókai Anna: Ima – virágvasárnap alkonyán

Istenem.
Az az alkony.
A földbe döngölt örökzöldek.
A már üres úton horpadt pléhdobozok zörögnek.
Hasadt nejlonzacskók a bokrokon fennakadva.
Köpésbe ragadt csikkek a taposott fűben.
Istenem.
Ez a piszkos alkony
a hamis csillogású nappal után –
Mert semmi sem volt a híg fényben valódi:
sem a csődület, sem az ujjongás,
sem az integető pálmaágak
sem a fejhangon intonált hozsanna.
Egy álságos jelenet mozgatott bábjai voltunk.
Nem itt dőlt el a sorsunk.
Istenem.
Alkony van.
Kivérzett eufória.
A tömeg berekedt.
Vedel, zabál:
Vacsorál.
A Tévé elé ül.
Új üvöltésre készül.
A „feszítsd meg” élvezetesebb.
A kereszthalál érdekesebb.
Istenem.
A nagypéntek a valóság.
Nem csap be engem.
A virágvasárnap illúzióját
engedd elfelednem.

Forrás: Internet

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.