A város jó vagy rossz hírének keltése

Mottó: Az ostobaság csökkenését nevezzük haladásnak.

Victor Hugo

 

Április elsején került a postaládáinkba a Tököli Tükör ez idei első száma. Beleolvasva a polgármester új évi köszöntőjébe – ez nem áprilisi tréfa – megtudhattuk, hogy „Rossz, ha elvitatják a tisztességes munkát,” …  „s a város rossz hírét keltik.”

 Kik polgármester úr?

Ahhoz, hogy ki vagy kik keltik a város rossz hírét érdemes tisztázni néhány tényt. Azt kell mindenkinek megérteni, megjegyezni, hogy a demokrácia létrejöttéhez nem elég bizonyos intézményi feltételeket biztosítani (önkormányzatiság), nem elég a gazdálkodás szabadságát megteremteni, arra is szükség van, hogy az emberek elsajátítsák a demokratikus magatartás szabályait és az szerint cselekedjenek. Fontos hangsúlyozni, hogy a képviselő-testület és a polgármester tevékenységének bírálata semmiképpen nem a város jó vagy rossz hírének keltésével lenne azonos. Lássunk erre egy példát a sport területéről. Ha egy edzőt el akarnak küldeni eredménytelensége miatt egy egyesülettől, akkor a döntéshozók nem azt mérlegelik, hogy döntésükkel az egyesület jó vagy rossz hírét keltik- e, hanem azt, hogy az egyesület ez által eredményesebb lesz- e vagy sem.

Úgy gondoljuk, ha a demokratikus intézmények választott vezetői, a megfelelő játékszabályok megléte és betartása nélkül irányítanak egy települést, minősítik polgárai egy csoportját, nem tapasztalják meg a polgárai a demokráciát. Azon vagyunk, hogy mielőbb megértsék. Az emberek nem látnak maguk előtt más perspektívát, mint lehetőleg mindent elfogadni, amit a hatalom kíván, mert akkor a hatalom talán jól bánik velünk, és valamit kapunk tőle: munkahelyet, támogatást, megrendelést, közgyógyellátást, házi gondozási díjat, egyebet. Ezt nevezi a szakirodalom jobbágymentalitásnak.

Véleményünk szerint aki ezt az érzetet, mentalitást, kelti vagy hivatali tevékenységével erősíti az jóvátehetetlen hibát, vétket követ el városával szemben. Demokráciában demokratikus körülmények között akárkik is vagyunk, éppen úgy jogunk van beleszólni a dolgokba retorziók és félelem nélkül, mint a politikacsinálóknak.

Ezért kérdezzük polgármester úr, hogy ki, kik vagy mi kelti a város rossz hírét?

 Talán erre az esetre gondolt?  

A KDNP-s Hoffman Pál június óta vette fel a dupla költségtérítést

BUDAPEST-TÖKÖL – Az eddigi csak aprópénz volt! Összesen 1,1 millió forint közpénzt vett fel mintegy 9 hónapon át törvénytelenül Hoffman Pál KDNP-s országgyűlési képviselő, tököli polgármester. Hoffman a Blikk által kirobbantott feketepénz-botrány hetedik érintettje, az eddig leleplezett képviselők közül messze ő vette fel a legtöbb törvénytelen pénzt. Hoffman ugyanis már az előző, 2006–2010-es ciklusban is polgármester volt, ebben a minőségében pedig költségtérítést is kapott a tököli önkormányzattól.

Ám a Blikk rendelkezésére álló adatok alapján úgy tűnik, tavaly májusban, amikor országgyűlési képviselő lett, nem mondott le önkormányzati költségtérítéséről, miközben az Országgyűléstől teljes összegű választókerületi pótlékát is felvette, noha a kettőt együtt a törvény kifejezetten tiltja. Tavaly októberben ismét polgármesternek választották, de továbbra is mindkét költségtérítését felvette törvénytelenül, egészen idén február végéig. Az elmúlt hónapokban összesen 1 125 662 forintot. Az önkormányzattól havi 144 ezer 900 forintot költségátalányként, az Országgyűléstől ezzel egy időben havi 295 ezer forint választókerületi pótlékot.

A képviselő a Blikknek azzal védekezett: hibásan értelmezte a jogszabályokat. – Tájékoztatom önöket, hogy téves értelmezés miatt jogtalanul vettem fel költségtérítést. A hibát észlelve a felvett összeget egy hónappal ezelőtt visszafizettem – mondta lapunknak Hoffman Pál.”

Szerényen és halkan, ahogy mondani szokás kérdezzük? Itt ki sértette meg a város jó hírnevét? Az hogyan is van, hogy a polgármester téves, hibás jogszabály értelmezései  a saját javát szolgálták?

Várjuk válaszát!

Forrás: Blikk.hu 2011.ápr.11.

Vajda Mihály: Mentalitásaink

Tököl, 2019.04.11.

Tisztelettel ajánlja, az Önök szíves figyelmébe a tököli Civil Kontroll Egyesület Elnöksége részéről:  Nagy Béla társelnök

Lektorálta: Pletser József társelnök

Fotó: Széles Sándor

Utóirat: ha valaki vagy valakik nem szeretik a polgármestert, nem értenek egyet módszereivel és azt bírálják, abból nem az következik, hogy nem szeretik Tökölt. Két különböző dologról van szó. Ebből végkép nem az következik, hogy a város rossz hírét keltenék. Legalábbis demokráciában. Az épp eszű ember a tisztességes munkát soha nem vitatja el senkitől, azt elismeri. Ha viszont csúsztatást, trükközést, hamisságot, átverést tapasztal, azt kötelessége szóvá tenni a város polgárai érdekében!

Facebook hozzászólások

Egy hozzászólás a(z) “A város jó vagy rossz hírének keltése” bejegyzéshez

  1. Végre hogy el lehet olvasni az irását többszöri probálkozás után.Gratulálok hogy eszt is pehet olvasni nem csak a propagandát.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.