500 éve halt meg Leonardo Da Vinci

Leonardo da Vinci firenzei festő, szobrász, építész, író, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, szobrász, építész, zeneszerző, költő, író, polihisztor 500 éve, 1519. május 2-án halt meg Franciaországban.

Törvénytelen gyermekként született. Apja falusi jegyző, anyja egy Caterina nevű parasztlány volt. Tanulmányait 1468-ban kezdte, amikor a családjával Firenzébe költözött. 1469-től a korai reneszánsz egyik legnagyobb alakja, Andrea del Verrocchio firenzei festőműhelyében tanult és dolgozott. Itt ismerkedett meg a festészettel, szobrászattal és vonzódott a műszaki ismeretek felé. Egyesek szerint balkezes volt, melyre utaló ecsetvonások, a balra vonalkázások révén azonosítják sokszor keze nyomát. Mások szerint mindkét kezét festéskor egyaránt jól használta.

1482-től Lodovico Sforza, akkori milánói hercegnél kért lehetőséget. Szolgálatában építészeti, szobrászi, festői, katonai, vízügyi feladatokat kapott. Hangszereken játszott, sőt maga is talált fel hangszereket és kiválóan énekelt is. Az udvarban ceremóniamesterként, un.rendezvényszervezőként is dolgozott. Sokoldalú tehetségét ünnepségek és udvari látványosságok előkészítésében is kibontakoztathatta. A milánói udvarban Leonardo elmélyült a katonai és műszaki tudományokban, az építészet, a folyadékok mechanikája, a madarak repülése és az optika kérdéseit kutatta. Tanulmányozta a repülést, ő tervezett először a mai helikopterhez hasonló eszközt és felfedezte a siklóernyőt is. Az emberi test felépítésének megismerésére az elsők között boncolt. És utána mindent lerajzolt.

Ő volt az első, aki rájött a szívbillentyű szerepére.

Híres ábrázolása az emberi test tökéletes arányairól, a körbe és négyzetbe írt emberről.

Megfordult Mantovában, Velencében, Firenzében, majd 1500-ban mérnökként, katonai építészként Cesare Borgia szolgálatába állt.
Kíváncsisága szinte kimeríthetetlen volt, mely hajtotta újabb és újabb felfedezések felé. Élete első és második firenzei, illetve milánói korszakra tagolódik. Kisebb megszakításokkal e két város volt az otthona és alkotásainak színtere. 1513-ban három évre Rómába költözött. X. Leó pápa kívánságára matematikával és tudományos ismeretekkel is foglalkozott. Élete utolsó éveit a Milánót visszahódító I. Ferenc francia király meghívására Cloux kastélyában töltötte. Leonardo da Vinci munkássága mai ésszel felfoghatatlan. Élete, festményei, rajzai, találmányai a mai napig csodálattal töltenek el mindenkit. Számtalan újítás, jövőbeli elképzelés fűződik nevéhez, amelyek úttörő jelentőségűek voltak. Ami azonban biztos, hogy foglalkozott a Róma környéki mocsarak lecsapolásával. Légcsavart tervezett. Rendkívül érdekelték a repülő szerkezetek. Komoly tanulmányokat végzett az örvénylő vízzel, a vízzel, ami képes minden alakot felvenni és összenyomhatatlan. A hidrodinamika megszállottja volt. Tudományát leginkább a tapasztalatszerzéssel alapozta meg.

Mivel rendszeres háborúk folytak az egyes városállamok között, nagy igény volt a harcászati dolgok fejlesztésére. Leonardo da Vinci találmányai között láthatunk ostromhoz való íjász gépet, ostrom katapultot, tankot, sarlós harci szekeret, több csövű ágyút is. Tengeralattjárót, a békauszonyt és a búvárruhát is elképzelte.

Mechanikus szerkezetei a kétkezi munkát segítették. Tervezett posztóvágót és nyomdagépet, desztillálót és forgatható tetejű szélmalmot egyaránt. Anatómiai kutatásai révén ismerte és lerajzolta a szemlencsét, a látósugarat, lencséket, szemüvegeket, tükröket tervezett.

Összegzés

 Leonardo a reneszánsz embereszményt testesítette meg, aki sokoldalúságával a tudományokban és a művészetekben is jártas volt. Leonardo da Vinci munkássága új utakat mutatott, melyek csak később valósultak meg. Élete, festményei, rajzai, találmányai mind a mai napig csodálattal töltenek el mindenkit. És mindez már ötszáz éve történt. Jó ilyen emberekről hallani!

Leghíresebb festményei:

(1490-1491)

Művei továbbá: Angyali üdvözlet (1472-1475 körül); Zenész képmása (1475 körül); Madonna virággal (1475-1478); Szegfűs Madonna (1478-1481); Sziklás Madonna (1483-1486); Hermelines nő (1485-1490); Madonna és a gyermek Mona Lisa (1503-1506); Szent Anna harmadmagával (1508-1510); Keresztelő Szent János (1513-1516)

Képeit egyetlen múzeum sem adja kölcsön szívesen. Ma két ország közötti erősödő feszültség, Leonardo kisajátítása is és Európa közös jövője beárnyékolja a francia és olasz kapcsolatokat.

Több mint 500 éve történt és a mai kor zenében felidézi a csodát. Hallgassák örömmel! Több változat is létezik.

Ajánlom szeretettel az érdeklődő Tökölieknek, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci, a zseni közelről- című könyvét. Az olvasóknak nagy élményben lesz részük.

https://youtu.be/iRe6AZlswmw

https://youtu.be/Yxumjt1VOTY

https://youtu.be/0M3uR24_V10

Írta és összeállította. Pletser József
Forrás: Da Vinci Stúdió

Internet

Kulturális Magazin

Wikipédia

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.