Első áldozás

„Vegyétek, és egyetek ebből mindnyájan,
mert ez az én Testem, mely értetek adatik”(Mt. 26, 26)

Leonardo Da Vinci: Utolsó vacsora

Első áldozás lesz Tökölön 2019.június 2.-án 11 órakor a tököli katolikus templomban. Szülök és gyermekek, rokonok és jó barátok várnak mindenkit a közös ünnepre!

 Sík Sándor: Fehér nap

Áldozás- Elsőáldozás

Üdvözölt Légy kedves ünnep
Tiszta szívek ünnepe!
Ragyogjon be fehér fényed
Szívünk – lelkünk mélyébe.

Napsugárban angyalszárnyak
Lenge libbenése kél,
És a szárnyuk és az arcuk
És az Úrnak fénye rajtuk
Hófehér.

Napsugáros köntösében
Még a föld is úgy örül!
Tiszta napfény tündöklése
Játszik az oltár körül.
És megáll az áldozókon
Az oltár lépcsőinél
Égi fénnyel tűz reájuk
Hófehér.

Boldogító örömével
El fog édes érzelem,
Égő sóhaj halk fohásza
Lebben át a lelkemen.
Édes Jézus szállj szívünkbe
S óvj halálig hű vezér,
Hogy a lelkük bármi harcon
Mindörökké megmaradjon
Hófehér.

Mi is az áldozás?

Az Oltáriszentség felvétele, Jézus áldozati teste és vére a kenyér és a bor színében.Ebben a jelképben Jézus az utolsó vacsorán keresztáldozatának tudatában, mint örök emlékezetét az Egyházra hagyta.Az ősegyházi kifejezése szerint Jézus testében és vérében való részesedést jelölte. A katolikus hitben az elsőáldozás: az Oltáriszentség első alkalommal történő vételét jelenti. A gyermek akkor érett erre, amikor megfelelő oktatás után a már különbséget tud tenni az Oltáriszentség és a közönséges kenyér között és képes a gyónásra. Elsőáldozáskor a gyermekek ünnepélyes keretek között először járulnak az Úr oltárához, hogy arról a kenyér és bor színe alatt, Jézus Krisztus szent testét és vérét magukhoz vegyék. Ezáltal szívükben egyesülnek az Úrral, a liturgikus közösségnek pedig még aktívabb résztvevőivé válnak. Szentáldozás előtt szükséges, hogy a bűnbánat szentségében a gyermekek megvallják bűneiket Isten és az őt képviselő papja előtt, azokat megbánják és a feloldozás által bocsánatot nyerjenek, hogy így tiszta szívvel fogadhassák magukba az Úr Jézust. „Az oltáriszentséget megváltónk azért rendelte el, hogy mindennapi lelki táplálékunk legyen a Mennyek Országa felé vezető utunkon. Az Utolsó Vacsorán Krisztus felfedte jövendő szenvedését ebben a titokban, amikor a kenyeret és bort, mint értünk adott Testét és Vérét nyújtotta át apostolainak és általuk mindnyájunknak, akik hisznek benne. „

“Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre!”- fűzte hozzá, amelyet minden időkben parancsként fogunk fel és követünk. Így nemcsak a szentmiséken való részvétel, hanem az Oltáriszentségben való részesedés is örömteli kötelességünk. Ezért személyes jó példánkon túl gyermekeinkkel is megosztjuk a Titkot és minden erőnkkel arra kell törekednünk, hogy vegyék és egyék, éljenek és erősödjenek a mi Urunk testéből.

Első szentáldozásra az a gyermek engedhető, aki korának megfelelő érettséggel képes az Oltáriszentséget megkülönböztetni a közönséges kenyértől és bortól, valamint megfelelő hittani ismeretekkel rendelkezik. Ez általában 7-9 éves kor és két esztendő hittanos tanulmány után következhet be legkorábban.

 Sok szülő örül, fontosnak tartja, hogy gyermekük keresztény nevelését kapjon és úgy döntöttek, hogy segítik őket az elsőáldozás felé vezető úton. Ennek az útnak a valódi célja Isten szeretetének egyre mélyebb befogadása. Hiszen az Ő szent Fia, Jézus minden szentmisében önmagát adja nekünk, hogy lelkünk tápláléka legyen.

Az elsőáldozás tehát nem más, mint az első találkozás az Oltáriszentségben jelen lévő Jézussal. Minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke elsőáldozása meghitt, emlékezetes esemény legyen számára. Olyasvalami, ami megtartja őt a nehezebb időszakokban, erőt ad, ha megfárad élete során.

A tököli katolikus  gyermekek a mi templomunkban lesznek  elsőáldozók, és veszik magukhoz először ezt az életre szóló erőforrást. Legyen ez Isten ajándéka.

Az első áldozás, a maradandó szép emlékké átalakuló élmény, hisz családi, baráti beszélgetésekből mindannyiunk számára kiderül, hogy mindenki emlékszik – így vagy úgy – az első áldozásra.

Legyen az első áldozás alapgondolata az első áldozók számára: „sose engedjétek el szüleitek és Jézus kezét”

Szeretettel üdvözöljük Tököl első áldozóit!

Ajánljuk  az írást a tököli Sziget Civil Kontroll Egyesület nevében a Tökölieknek!

2019.május 25.       Összeállította: Pletser József

Lektorálta: Nagy Béla

Forrás:Internet

Tímár Ildikó

Elsőáldozás

Remegve ültem a templomi padban,
Csak az járt fejemben, hogy eljött a nagy nap:
Annyi évig éheztem, lélekben koldus voltam,
Életem értelmét eddig nem találtam.

Ma végre itt vagyok, s eljön az Úr hozzám,
Ő, kinek testét kegyetlen megkínozták,
Ő, ki vérét ontotta értem a keresztfán,
Ki bűneim ellenére szeretettel ölel át.

Ott álltam már az Irgalmas Úr előtt,
Féltem, mégis vágytam rá, hogy eljöjjön.
Kenyér – és borszínben meglátogatott,
Ő, aki nekem mindent megbocsátott.

  1. november 24.

 

 

 

 

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.