BÚÉK

BÚÉK

Megint lepergett egy esztendő,2021 éve.  Tökölön délelőtt fényesen süt a nap, felváltva a ködös, zúzmarás reggelt. Az év utolsó napján sok embert elfog a leltárkészítés vágya. Mivel a végtelen időben van múltunk, jelenünk és várjuk a jövőt, a mi véges napjaink okot adhatnak leltározásra. Különösen mostanság, a megváltozott világban. A klímaváltozás szinte  visszafordíthatatlanná vált, a koronavírus tombol,és úgy tűnik, az új év is a járvány elleni küzdelemről fog szólni. Sokkoló lehet az előre jelzett  infláció az új év elején,tavasszal újabb árrobbanás, azaz két számjegyű drágulás várható az élelmiszerek árában. A mostani időszakot nehéz lesz megmutatni az utókornak, mert nem marad utánunk levél, fénykép, feljegyzés. Ma minden virtuális. És egy nap kiürülhet a mindent tároló szerver, lefagyhat a gép.

Sokan emlékezünk még arra, ilyenkor volt a posta zsúfolt a sok jókívánságokat hordozó képeslapoktól. Mára már eltűnt. Hol vannak a karácsonyfás, bejglis, szerencsepatkós, kéményseprős képeslapok? De van helyette gyűlölködés, migránsozás, hazaárulózás egyaránt. Jó lenne, ha az új esztendőben elfogyna a gyűlölködés és a szeretet nemcsak ez idő tájt lenne kiemelve! Igen, az újév napja a tél egyik legjelesebb ünnepe: búcsúztatjuk a régit, üdvözöljük az újat, sokan fogadalmakat teszünk, hogy mit fogunk másképp, jobban csinálni, hogyan legyen a következő év jobb, mint az előző. Mert bízzunk benne, hogy a következő év jobb lesz, jövedelmezőbb, családi nyaralásokkal, egészségben!

Az újév napja világszerte elterjedt jeles nap, amelyet rendszerint családi és baráti, közösségi összejövetelekkel, szilveszteri újévi bulikkal ünneplünk. Magyarországon. Ez így helyes. Minden újév kezdet a reménységé! Az  újév megünneplése szimbolikus jelentőségű pillanat, ami az új kezdetet és a tiszta lapot, jelképezi. Éppen ezért nagyszabású esemény minden országban: tűzijátékkal, még ha a kutyások ennek nem örülnek, pezsgővel, partik rendezésével örvendezünk.

Magyarországon éjfélkor mindannyian elénekeljük a Himnuszt is. Az ünneplő családok, barátok számára kötelező az újévi kiöltözés. Közkedvelt divat a különféle csillogós ruhák, kalapok, vicces fejdíszek viselete, trombiták fújása a vidám hangulat érdekében.

De meg kell említeni az újévi babonákat, magyar szokásokat.

Újév napján tilos: házimunkát végezni, mosni, takarítani, ollót használni, mert az „elvágja” a szerencsét; halat enni, mert “elúszik” a szerencsénk, veszekedni, kölcsönkérni és kölcsön adni, baromfit enni, ugyanis a baromfik „elkaparják” a szerencsét. És a házból semmit nem szabad kivinni!

Újév napján szerencsét hoz: disznót, malacsültet enni, mert a malacok „előtúrják” a szerencsét. Káposztát enni, mert sok pénzt hoz, Édeset enni, hogy az egész év édes legyen. A kamrát feltölteni, hogy egész évben tele legyen. Minél több lencsét, borsót, babot, rizst, kölest enni, ugyanis ezek gazdagságot hoznak. Hosszú tésztát pl. rétest enni, mert növeli az életet és a gazdagságot. Ha az első érkező látogató férfi, főleg, ha jókedvű, mert ezzel örömet hoz. Ha minél nagyobb fénnyel és zajjal vagyunk, ugyanis az elűzi a rosszat. Ha éjfélkor kitárjuk az összes ajtót, hogy távozhasson az óév. Csókot kapni és adni, hogy szerelmes és szerencsés legyen az újév.

Mit is kívánhatunk az újesztendőre,2022-re?

Szűnjön meg végre a járvány!

Élhessünk vírusmentesen, egészségben.

Élhessünk szabadon, másokat megtisztelve.

Legyen több sikerünk, kevesebb fájdalmas lemondásunk

Legyen életünket meghatározó választás békés, korrekt, tisztességes!

Újév napja évezredek óta különleges dátum az emberiség számára, a legtöbb kultúrában az ókor óta ünneplik. Mi is így teszünk.

Hagyományosan minden ismerősnek, jó barátnak, rokonoknak és minden Tökölinek kívánok boldog újesztendőt! Szeretettel!

Tököl, 2021. december 31.-én                                 Pletser József

 

Facebook hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.